Mitrović za N1: Hrvatska ne prepoznaje teritorijalne vode BiH

Vijesti 11. jun 202009:37 > 09:51
N1

Za Novi dan danas je govorio ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović.

Danas je sjednica Vijeća ministara. Najvažnija delegirana pitanja iz resora prometa i komunikacija su ona o pomorskom razgraničenju. O tome kada će BiH utvrditi granicu na moru sa Hrvatskom je kazao kako se treba krenuti od početka, odnosno od 1999. godine.

Bilo bi dobro krenuti od početka – od ‘99. godine kada su na sastanku za stabilnost Jugoistočne Evrope Izetbegović i tada Tuđman potpisali ugovor o državnoj granici. Ne bih rekao da je štetan ugovor. Dobar je u startu ugovor ali trebalo je uraditi zakon koji definiše pitanje prava mora u BiH. To nalaže i Konvencija UN iz ‘82. godine. Mi u BiH nismo uradili po pitanju definisanja zakona o pravu mora dok je Hrvatska to uradila. Ona je već ‘94. godine donijela Pomorski zakon i 2004. novi zakon koji je uredio prava mora usklađen sa konvencijama UN o pravima mora“, rekao je Mitrović.

Na pitanje zašto BiH nije ništa uradila, Mitrović je za N1 rekao da BiH ima dosta problema i da je jedan i taj što se deset, petnaest godina radi na tome i da nije postignut konsenzus.

Treba da se usaglase tri naroda. U svakom slučaju trebalo bi da postoji zajednički interes sva tri naroda. Ovdje se pojavio problem u samom donošenju zakonske regulative. Da li treba jedan ili dva zakona, i dugo vremena se na tome radi, kao i samom razgraničenju mora“, rekao je između ostalog ministar prometa i komunikacija BiH.

Pelješac i most na Gradiški – to su problemi koji su postojali u prethodnom periodu. U ovom trenutku nije interes Hrvatske da se formira komisija. Hrvatska ne prepoznaje teritorijalne vode BiH“, kazao je.

O tome da li bi BiH trebalo da pokrene arbitražni postupak protiv Hrvatske zbog Pelješkog mosta, Mitrović navodi kako je na neki način postignut sporazum po pitanju Pelješkog mosta, ali da “sama izgradnja na neki način ograničava pristup otvorenom moru BiH, i po pitanju stubova i same visine mosta”. “Ako je to problem, zašto da se ne pokrene i taj spor”, istakao je.

O visini brodova koji mogu ući u Neum je kazao kako je to nešto što je terbalo posmatrati u prethodnom periodu.

Uvijek smo postupali da dođemo pred svršeni čin i kada neko donese odluku, napravimo problem. U startu ne prilazimo rješavanju određenih problema i trebamo određene uslove postaviti“, naveo je.

Kazao je i da takve teme o plovnosti danas nema na Vijeću ministara, ali da, kako je istakao, bili prepoznati kod Hrvatske, trebamo donijeti zakon koji će regulisati oblast pomorstva.

O Jadransko-jonskoj inicijativi je kazao kako je to projekat koji će olakšati samu saradnju zemalja Jadransko-jonskog regiona te a je to povezivanje zemalja Zapadnog Balkana i lokalnih zajednica i kompanija koje se bave transportom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad