Nenadić sa penzionerima GRAS o problemima zbog neuplaćivanja staža

Vijesti 11. jun 202011:56 > 12:03
Vlada KS

Premijer Kantona Sarajevo (KS) Mario Nenadić i kantonalni ministar saobraćaja Adi Kalem razgovarali su s predstavnicima penzionera GRAS-a, koji su penzionisani pod nepovoljnim uvjetima 2014. godine.

Predstavnici penzionera, koji zastupaju interese 120 bivših uposlenika, obavijestili su premijera i ministra o vrlo složenim uvjetima po kojima oni ostvaruju svoja prava.

“Problemi su nastali zbog neuplaćivanja staža od 2009. godine. Penzionisani su po redovnoj zakonskoj proceduri i po tom osnovu imaju penziju od 400 KM, a zbog određenih propusta na koje oni nisu mogli utjecati”, rečeno je na sastanku, saopćeno je iz kantonalne pres-službe.

Kako se navodi, bilo je riječi o iznalaženju modela za rješenje tog pitanja, “jer se radi o vrlo složenim pravnim i finansijskim procedurama”.

Penzioneri su upoznati o tome da su počeli pregovori s upravom i sindikatom GRAS-a, kao i da su premijer i ministar o ovim pitanjima već razgovarali s predstavnicima EBRD-a.

“Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo je kroz mjere za rekonstrukciju preduzeća GRAS već utvrdilo način na koji će penzionisati višak radnika, ali i onih koji su penzionisani kao invalidi rada, jer se njima trenutno isplaćuju minimalne penzije“, istakao je ministar Kalem.

Najavio je kako će zajedno s premijerom uskoro održati sastanak sa Upravom za indirektno oporezivanje i Poreznom upravom Federacije BiH, kako bi ovi uposlenici dobili penzije u punom iznosu.

Na kraju sastanka premijer Nenadić je najavio da će se nastaviti razgovori, kao i da se očekuju određena rješenja vezana i za pitanje viška uposlenika u GRAS- u, ali će se sigurno u tom paketu mjera razmatrati i ovaj problem s penzionerima, navodi se u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad