"Hvala braćo Rusi" i "thank you Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum"

Vijesti 11. jun 202017:21 > 20:06
N1

Milioni maraka i stotine hiljada komada zaštitne medicinske opreme u posljednja dva mjeseca donirano je u Bosnu i Hercegovinu, za borbu protiv širenja korona virusa. Jedna od posljednjih donacija već 15 stoji na aerodromu - ranije rečeno radi se o višemilionskoj vrijednosti. Za ovu donaciju zahvaljivalo se bilboardima, a neke donacije bez obzira na vrijednost, valjda, nisu zaslužile bilboarde.

Prije 15 dana, uz kamere i doček, pomoć iz UAE sletila. Doduše nepoznato šta tačno…

“Mi ne znamo to, mi na spisku koji imamo rečeno nam je da imamo 40 respiratora u ovome tovaru koji je došao. Koja vrsta je ja neću znati dok ne vidim spisak Koordinacionog tijela, dok ne dođe na Vijeće ministara BiH, i onda će na tome spisku se pojaviti koja je vrsta respiratora”, kazala je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH (27.05.).

A danas, respiratori i ostale donacije – u skladištu carine na aerodromu. Sve stoji i čeka. Višemilionska vrijednost donacije – rečeno je prije 15 dana. Zamislite da poklonite nekome višemilionski poklon – a on ga petnaest dana ni ne otvori. Da li bi ste poklanjali opet? I ovaj put odgovor su procedure.

“Moram reći da ta oprema i dalje stoji u skladištu u carinskoj ispostavi Aerodroma Sarajevo i praktično još uvijek niko zvanično nije pokrenuo proces carinjenja. Dakle još uvijek nije podnesena carinska prijava da bi se ta vrsta robe ocarinila”, ističe Ratko Kovačević, UIO.

Iz državnog Koordinacionog tijela za zaštitu i spašavanje kažu čeka se potez Ministarstva civilnih poslova. A pomoć je u BiH stizala ne jednom. Novac, oprema, sredstva. Šta se dalje s tim događalo?

Šesnaestog aprila VM donosi odluku kako će se međunarodna pomoć dijeliti – 62% Federaciji, 38% Republici Srpskoj, a onda po 0,5% od ovoga Brčko Distriktu,

Stizali su avioni, kamioni, paketi.. Donirale su nam Vlade Malezije, Turske, Austrije, Slovenije, Azerbejdžana – šatori, poljski kreveti, vreće za spavanje, stalci za korpe za otpatke, zaštitna odijela, maske, rukavice, dezinfekciona sredstva, sredstva za čišćenje, medicinski alkohol….

Samo od Vlade Malezije donirano je dva miliona jednokratnih zaštitnih maski. Državi. Dalje entitetima i Brčko Distriktu. Ali kome onda?

Milion i 230 hiljada maski otišlo Federaciji. FUCZ dalje dijelila – milion na 10 kantona i ostatak Ministarstvu odbrane i FUP-u. Republici Srpskoj 750 hiljada, Brčko Distriktu 20. U Federaciji, kantonalne civilne zaštite dijelile dalje. Sarajevska ovako, na 19 adresa, najviše KCUS-u i Općoj bolnici.

Odgovore iz Republike Srpske i Distrikta Brčko – šta se od početka pandemije dobilo i kome se dalo – još čekamo.

Za novčane donacije Ministarstvo sigurnosti insistiralo na novim podračunima na koje su donacije uplaćivane, a onda po istom omjeru proslijeđivane prema enitetima i Brčko Distriktu. Do sada nismo vidjeli press konferencije na kojima je predstavljeno kako su oni novac trošili.

A za donacije smo se i zahvaljivali – bilboardima koji moraju biti plaćeni. Onaj ko je odlučivao da se zahvalimo, nije našao za shodno da se zahvalimo EU koja je donirala sedam miliona eura, ni SAD-u koje su u više navrata donirale i novac i medicinsku opremu i sredstva, a ni UNDP-u koji je bio duboko involviran u procese dobavljanja medicinske opreme i pomoći. Umjesto toga – “hvala braćo Rusi” i “thank you Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad