Tresla se gora, rodio se miš

Vijesti 11. jun 202017:30 > 18:46
N1

Smjena Lejle Rešić, nakon zajedničkog formiranja vlasti DNS-a i SDS-a u Prijedoru, poljuljala je odnose između koalicionih partnera koji su se havalili najdužom saradnjom na Balkanu. Dugo se očekivao sastanak lidera SNSD-a i DNS-a da se odluči kako će nastupati na predstojećim izborima. Ishod sastanka najbolje opisuje narodna izreka “Tresla se gora, rodio se miš”.

“Za vas koji ste došli i očekujete da se raspadne koalicija, obavještavam vas da se nije raspala i da funkcioniše”, poručuje Milorad Dodik, predsjednik SNSD.

Funkcionisaće tako što na predstojećim niko od kolacionih partnera SNSD-a neće sarađivati sa opozicionarima iz SDS-a i PDP-a. Gdje se lokalni odbori DNS-a i najveće stranke u RS dogovore ići će zajdno, gdje nema dogovora u trku za glasove idu samostalno.

“DNS neće sklapati nikakve koalicione sporazume sa opozicionim partijama i mi nemamo nikakav sklopljen sporazum ni sa SDS-om, ni sa PDP-om. DNS u Prijedoru ide samostalno na pobjedu”, ističe Nenad Nešić, v.d. predsjednika DNS-a.

U ovoj lokalnoj zajednici trenutno nije moguće pravazići probleme između gradskih odbora, tako da će i SNSD imati svog kandidata za gradonačelnika Prijedora. Iz ove stranke kažu da će raskinuti ranije sklopljene aranžmane sa opozicionim strankama.

“Svagdje tamo gdje ta neka lokalna podrška postoji između SDS-a, DNS-a, SNSD-a dali smo našim organizacijama rok od nekoliko sedmica da iz toga izađu”, kaže Dodik.

Sukobi između višedecenijskih partnera počeli su prije nekoliko godina sa pokušajem prodaje RŽ Ljubija, zatim sa smjenom kadrova DNS-a. Uslijedio je i raskol u stranci kada se jedno krilo otcjepilo i predvođeno Nedeljkom Čubrilovićem osnovalo novu stranku Demos, sve je rezultiralo ostavkom Marka Pavić, i poziciju vršioca dužnosti predsjednika stranke preuzeo je Nenad Nešić.

“Svakako da je sada lakše i SNSD-u sa ovim rukovodstvom nego sa Markom Pavićem koji je u nekoliko navrata javno govorio da nema podršku SNSD-a, da se zabija nož u leđa, da se svašta može očekivati, a na kraju smo imali samo njegovu ostavku”, podsjeća Dragan Maksimović, novinar.

Na poziciju ministra lokalne uprave i samouprave, umjesto smjenjene Lejle Rešić, mogao bi doći banjalučki advokat Mirza Bajrović, no o tome će predsjedništvo DNS-a narednih dana definitivno odlučiti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad