Žestoka rasprava Majkić i Izetbegović, Čović smirivao situaciju

Vijesti 11. jun 202018:01 > 19:15
N1

Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbacili su više od 40 tačaka koje su bile na dnevnom redu, jer su predstavnici srpskog naroda uglavnom glasali protiv. Uz izvještaju o radu pojedinih institucija iz čak 2017. godine, najžučnija rasprava je bila o migrantskoj krizi u državi. Član Kolegija Doma naroda, delegat Bošnjaka, Bakir Izetbegović je u jeku rasprave s delegatkinjom Dušankom Majkić, napustio parlamentarnu salu. I više se nije vratio.

Najveću odgovornost za nekontrolisano stanje migrantske krize, snose Bošnjaci, kazala je Dušanka Majkić. Prva nada da će se nešto promijeniti na bolje bio ministar Fahrudin Radončić. No, nije imao podršku Bošnjaka, navodi Majkić. Izetbegović joj odgovara da optužuje čitav narod koji podnosi 99 posto tereta migrantske krize i nastavlja:

“Pa je li iko optužio predsjednika Grčke, predsjednika Srbije, Hrvatske, da je on kriv ili bilo ko u tome sistemu zato što ti ljudi prolaze, je li se iko ovako šovinistički odnosio prema ovim ljudima kako se odnose neki u BiH da kažu da je to muslimanski problem, “hajte vi kod Bošnjaka”? U Srbiji to nije Vučić rekao “hajte kroz Sandžak” i onda optužite jedan narod da je kriv i njegove predstavnike za to – to je jedna potpuna besmislica, ja ne mogu ostaviti da ta stvar visi u zraku”.

Majkić se javlja za riječ, Izetbegović ustaje i odlazi iz sale. Majkić nastavlja:

“Od 2016. gospodine Izetbegoviću nikada ovo pitanje nije pokrenuto na ozbiljan način, bar da bi se otvorio problem, ne da bi se riješio. I sada kada je izgledalo da prvi put u rukama imamo konkretne alate za njegovo rješenje, a to je javno iznosio gospodin Radončić, on nije dobio saglasnost”.

Izetbegović se više nije vratio na sjednicu. A predsjedavajući Doma Dragan Čović, kao i delegat Sredoje Nović pokušali su smiriti situaciju.

“Problem migranata nije problem bošnjačkog naroda, i ko god kaže da je to teret Bošnjaka, to ne odgovara stvarnosti. Istina da područja gdje žive većinom Bošnjaci najviše ispaštaju zbog toga to je točno. Istina je također da najveći broj ili svi migranti koji ulaze u BiH su iz područja zemalja koje možemo povezati na neki način s islamskom vjeroispovijesti, unosi opet nekakve špekulacije o kojima mi ne bi trebali danas raspravljati nego tražiti rješenja”, kaže Dragan Čović, delegat Kluba Hrvata (HDZ).

“Žao mi je, evo danas smo otvorili raspravu i možda i kada bismo bili za deset dana, mjesec dana i dobili materijale što traži gospodin Bećirović, s pravom ja mislim da mi nikakvu drugačiju raspravu ne bismo vodili. Ako nam neko ne ponudi konkretna rješenja bez njih nema rješenja, a to su institucionalna”, poručuje Sredoje Nović, delegat Kluba Srba (SNSD).

Inicijativu za raspravom podnio je delegat Denis Bećirović. Ona je dopunjena prijedlogom Nikole Špirića. Dom naroda BiH je na koncu podržao zaključak da Vijeće ministara u narednih deset dana pripremi cjelovitu informaciju o migrantskoj krizi, te da se održi plenarna sjednica oba doma na tu temu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad