Sjećanje na Sarajlije ubijene 1993. godine na mezarju Budakovići

Vijesti 12. jun 202012:16 > 12:18
FENA/Press služba KS

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti delegacija Kantona Sarajevo danas je na mezarju Budakovići obilježila 27. godišnjicu stradanja stanovnika Sarajeva.

Na tom mjestu je 1993. godine, tokom dženaze Fadili Karšić ubijeno je deset Sarajlija, dok ih je troje ranjeno.

Tog tragičnog dana ubijeni su Edhem Borovina, Salko Bradić, Osman Curić, Asim Džaferović, Amir Džanko, Asim Konaković, Sejdalija Kurtić, Kasim Pintol, Smail Sarač i Began Sarajkić.

U delegaciji Kantona Sarajevo na obilježavanju su bili ministar za obrazovanje, nauku i mlade Anis Krivić, te dopredsjedavajući Smiljana Viteškić i Vibor Handžić.

Tim povodom, ministar Krivić poručio je da je važno prisjećati se žrtava i govoriti o njima, ne samo zbog prošlosti i sadašnjosti, nego i zbog budućnosti, kako se takav gnusan čin ne bi ponovio nikome nigdje.

“Nažalost, i danas smo svjedoci ubijanja nedužnih ljudi i djece, u nama ne tako dalekom susjedstvu. Također smo svjedoci da svijet čini malo, gotovo ništa, da bi spriječio takve zločine”, istakao je ministar Krivić.

Podvukao je da je, bez obzira na prošlost, budućnost potrebno graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana.

“Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideja suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije. A da bi to bilo tako pravda mora biti zadovoljena i počinioci tih zločina, pa i ovog koji danas obilježavamo, moraju biti adekvatno kažnjeni”, naglasio je ministar Krivić, nakon polaganja cvijeća.

Obilježavanju te tužne godišnjice prisustvovali su i predstavnici Grada Sarajeva, Općine Stari Grad, Unije civilnih žrtava rata, te porodice i prijatelji ubijenih Sarajlija – saopćila Služba za protokol i press KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad