Imunolog Karamehić: Ne štediti na testovima, jeftini su, bolest je teška

Vijesti 12. jun 202012:44 > 12:49
N1

Imunolog Jasenko Karamehić za N1 je rekao kako je korona virus i dalje tu, te da se možda prebrzo ušlo u popuštanje mjera. On je kazao kako ni danas ne bi trebalo štediti na testovima, jer su - oni jeftini, a bolest je teška.

Karamehić je rekao da je skok broja zaraženih osoba za njega očekivan.

“Razlog tome je što sada vlada opuštena, relaksirana atmosfera kod stanovištva. Moram da pohvalim stanovništvo i štabove, koji su se dobro snašli i objektivno – nismo imali veliki broj slučajeva. Kada su mjere ukinute, da li su trebale biti naglo. Za mene, za privredu jesu, jer od nje živimo, to se hermetički ne može držati, ali je postupno trebalo skidati. Bila je disolucija između Ministarstva zdravstva i Stožera civilne zaštite da se otvore granice, a nisu konsultovali Ministrarstvo zadravstva”, rekao je u Newsroomu na N1.

“Morate vidjeti šta su primarni naši klasteri, a šta spoljašno stanovništvo, naše dijaspore. Kontakti se mogu upratiti do 50, 100, 200 ljudi, ali kada hiljade ulaz ne. Kada imate javne proteste, proslave titula, po meni to nije trebalo dozvoliti”, izjavio je za N1.

Mjere kada su ukinute – građani zaboravili na koronu?

“Uzroci ovoga, postoje dva faktora, stanovništvo bilo disciplinovano, strah je najbolji pogon za virus koj je ubica. Stanovištvo se držalo svega ste rekli, granice bile zatvorene. Ulazak u BiH naše dijaspore, to se više ne može kontrolisati. Stanovništvo bilo osviješćeno, što je popustilo, možda zbog zasićenja i umora – u ovom slučaju, kao imunolog govorim, koji je pratio stanje u svijetu, moram reći – virus je tu. On nigdje nije otišao. Nema vakcine, samo prirodnog načina liječenja. Svo rješenje ovog problema je u imunologiji. Hoćemo li naći vakcinu ili do specifičnog lijeka kojeg nema”, izjavio je za N1 Kramehić.

VEZANE VIJESTI

Može se desiti da se vakcina ili lijek pronađe do nove godine, može se desiti da vakcine ne bude za dvije ili tri godine, rekao je.

“Vjerujem nauci da će vakcina da to zaustavi, ali ostat će džepovi za COVID-19, kao kod gripe, da će se sezonski pojavljivati. Ovo je nova bolesti, mi smo saznali puno – a puno toga ni ne znamo”, riječi su Karamehića.

Ne znamo da li pacijenti koji su se oporavili imaju antitijela ili ne, koliko traje odbrana organizma, koliko je organizam otporan ako COVID-19 dođe ponovo, istakao je i rekao:

“Potrebno je vrijeme za to. Treba raditi na timu koji će napraviti plazmu od pacijenata koji su prebolovali, da imamo gotova antitijela i da ih damo pacijentima koji su u kritičnom stanju.”

Imunitet je ključan za sve, kazao je, rekavši da virus zahvata sve starosne kategorije.

“Ako je stariji čovjek dobro liječen, redovno se liječi, on nije isto ugrožen. Statistički do starijih ljudi dođe prirodno do smrti ćelija, ali nije to to. I djeca obolijevaju i umiru. Umiru sva razdoblja i sve populacije”, kazao je.

Njegova poruka je da na testovima ne treba štediti.

“Ne treba štediti na testovima, testovi su jeftini, bolest je teška. Od početka sam govorio to. Nisam zadovoljan koliko se testiralo. Mislim da se išlo ciljano, na te skrining grupe. Ako testirate više – možete znati prokuženost. Na 2.000, 3.000 ne možete reći u odnosu na tri miliona stanovnika”, kazao je Karamehić za N1.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h) u Federaciji BiH testirano je 569 uzoraka, od kojih je 38 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom, Unsko-sanskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testiran 42.821 uzorak, a COVID-19 je potvrđen kod 1265 osoba. Zaključno s današnjim danom oporavljeno je 980 pacijenata pacijenta. Trenutno je aktivno 245 slučajeva – oboljelih od COVID-19, a do sada je zabilježeno ukupno 40 smrtnih slučajeva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad