Dr. Nabarro za N1: Vakcina nekoliko godina daleko, naučimo živjeti sa virusom

Vijesti 12. jun 202014:42 > 21:28
N1

Korona virus je veoma opasan i vrlo lako ga je potcijeniti i sigurno je da će ostati s nama u budućnosti, mišljenje je specijalnog izaslanika generalnog direktora WHO za COVID-19 dr. Davida Nabarra. Ovaj britanski stručnjak koji se već deceniju i po bori s poznatim pandemijama i virusima smatra da o korona virusom moramo učiti u hodu i naučiti kako da živimo s njim.

“Prije svega, naučili smo da je ovo veoma opasan virus. Lako ga je potcijeniti i praviti se da je kao gripa. Ali, ne. Ima veoma neugodne karakteristike, veoma veliku stopu smrtnosti među starijim osbama, ali i onima sa različitim oboljenjima. Pogađa i siromašne zemlje, kao i bogate. Kada COVID pogađa nacije on doista ima jači efekat na one siromašne, ljude koji rade posao gdje moraju biti blizu jedni drugima, uključujući fabrike, rudnike, itd. Također, pogađa ljude koji žive u siromašnim okolnostima. U ovom trenutku se duboko uvlači u siromašne zemlje širom svijeta. Ovaj virus tek tako neće otići, ostat će sa nama u doglednoj budućnosti. Ono što svi moramo uraditi, čitavo čovječanstvo, jeste da živimo svoj život sa konstantnom prijetnjom COVID-a, moramo naučiti kako da zarađujemo novac, kako da se zabavljamo, da budemo uz naše porodice, ali i da prilagodimo naše ponašanje, tako da nismo u opasnosti. Za to su potrebne ogromne količine, ne samo lične promjene među pojedincima, već i promjene mišljenja u vladama, kod poduzetnika, i s moje tačke gledišta, dosta jedinstva među nacijama”, kaže Nabarro.

PROČITAJTE JOŠ

Ured za Evropu WHO prije više od dva mjeseca je ustvrdio kako se Balkan dobro nosi s korona virusom, a Nabarro na osnovu vlastite analize dostupnih podataka ističe kako se Balkan bolje ponio od nekih zemalja i regiona koji su lider po broju oboljelih i preminulih.

“Zanimljivo je. Gledam statistiku za zemlje Zapadnog Balkana i iz onoga što čitam, čini se da su stvari izuzetno dobre i kompetentne. Shvatili ste ga ozbiljno na početku, imali ste sveobuhvatne strategije da bi spriječili razvoj pojave, poprilično ste ga dobro obuzdali i čini se da imate poprilično dobre statistike što se tiče smrtnosti, ali i veoma dobre one oporavka. Bila da govorim o zemljama pojedinačno ili svim zajedno zemljama Balkana, izgleda dobro. Upravo ispred sebe imam statistike. Moja procjena je naravno ista kao i ona regionalnog ureda SZO-a za Evropu. Izgleda veoma dobro i nadam se da to tako možete i održati”, napominje Nabarro.

Ovaj ugledni stručnjak potvrđuje i dodatno objašnjava ono što je u intervjuu za N1 nedavno kazala i francuska naučnica Marie-Paule Kieny o izradi vakcine i vakcinisanju na COVID-19.

“Volio bih da je moguće da se razvije vakcina koja je sigurna i veoma brzo efikasna. Bilo bi divno da početkom naredne godine imamo vakcinu, ali znam, iz onoga što sam razvoj vakcine nadgledao godinama da tako baš i nije. Za čitav proces pronalaska potencijalne vakcine, njenog razvitka, tesitranja, je doista potrebno između 12 i 18 mjeseci, i to je ako smo sretni. Jer do sada sam vidio da smo za HIV, virus koji uzrokuje SIDU, imali više od 25 godina istraživanja i milijarde potrošenih dolara, a vakcinu nemamo. U slučaju da dobijemo vakcinu naredni korak će biti da se pobrinemo da je svatko može i dobiti, da može dobiti kapljice ili injekciju. Ipak, velik je posao da se cijeli svijet vakciniše i zato mislim da su pretpostavke Marie Paul Kierny upotpunosti tačne da će biti izuzetno težak zadatak da se pređe preko malog postotka. Pa ipak vi doista samo koristit dobijete od vakcine ako je svi uzmu. Treći problem je, kao što vjerovatno znate, da mnoge zajednice širom svijeta ne žele vakcinu iz različitih razloga i mi ćemo sa njima morati obaviti neke veoma pažljive i neugodne razgovore da bi se pobrinuli da je prihvate. Sve u svemu, mislim da je vakcina nekoliko godina daleko i volio bih svima reći da kao svijet učimo živjeti sa COVID-om kao stalnom prijetnjom i ne zamišljamo da će vakcina nekako doći i da ćemo kao prije živjeti”, ističe Nabarro.

Ključno za rješavanje problema COVID-a ali i nekih drugih globalnih problema poput siromaštva i gladi prema mišljenju Nabarra, ali i drugih međunarodnih eksperata, će biti globalno liderstvo kojeg danas baš i nema.

“Aposlutno nam je potrebno najbolje globalno liderstvo u ovom vremenu jer ovo je ogromna društvena, ekonomska i politička katastrofa. Još uvijek smo u njoj i uopšte nije pri kraju. Naravno da građani svijeta zaslužuju jako globalno liderstvo. Upravo sada, patnja je toliko velika. Upravu ste, moj kolega u Svjetskom programu hrane naglašava ogromnu krizu oko nesigurnosti hrane, visoke nivoe pothranjenosti. Imamo ogromnu krizu nezaposlenosti, ogromnu krizu siromaštva i vjerovatno ćemo imati ogromnu sigurnosnu krizu. Dakle da, liderstvo sada. A kako će doći do toga? Samo kroz ljude širom svijeta, kroz peticije, prezentacije u vladama i učešće u bilo kakvom multilateralnom događaju, da se svjetskim liderima kaže: potrebno nam je da vodite za sve nas, sada i da bilo kakva rivalstva ili sukobe koje imate, stavite iza Vas. Bojim se da je ovo toliko ozbiljno da je potrebno da svi rade, da rade što je više moguće. Zato na ovome radim i danju i noću, jer doista vjerujem da je ovo vrijeme kada je jako multilateralno liderstvo esencijalno”, zaključuje Nabarro.

Cijeli intervju pogledajte u videu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad