Cikotićevo "loše konotiranje srpskog naroda" bi ga moglo koštati pozicije

Vijesti 12. jun 202017:49 > 19:01
N1

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine uskoro bi moglo biti kompletirano. Stranka demokratske akcije planira na poziciju ministra sigurnosti predložiti Selmu Cikotića. Ako SNSD ne bude blokirao imenovanje, sve bi moglo biti jasnije na narednoj sjednici Vijeća. Baš tada, kako je najavio predsjedavajući Tegeltija, biće rasprave o još jednoj vrućoj temi - budžetu institucija. Tegeltija se jutros sastao s ambasadorima SAD, Velike Britanije i EU, gdje je, kaže, dogovorio i najveći ikad finansijski paket pomoći za Bosnu i Hercegovinu.

Najveći makroekonomski paket pomoći za Bosnu i Hercegovinu, najavio je Zoran Tegeltija usaglašen sa “zapadnim zemljama”. Sedamstotina miliona eura namijenjenih za oporavak bh. ekonomije od posljedica pandemije COVID-a 19. Riječ je o sredstvima, kaže Tegeltija, MMF-a, EBRD-a, Svjetske banke.

“Ono što je također dogovoreno da će EU obezbijediti pristup onim sredstvima kojima do sada BiH i druge zemlje Zapadnog Balkana nisu imale pristup, to su njihovi garantni fondovi za vanjsko djelovanje i njihov Fond za održivi razvoj. Radi se o značajnim finansijskim sredstvima, više o tome će se o detaljima i iznosima znati do septembra, najkasnije oktobra, i značajno su povećali iznos IPA sredstava za Zapadni Balkan”, otkriva predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Ambasadori Nelson, Sattler i Field nisu stali pred kamere. Politički analitičar Adnan Huskić pojašnjava da je ovo još jedan dokaz zapadnog prijateljstva prema BiH. No, treba biti jasno i to, da novac nije nikakav poklon. Riječ je i dalje o povoljnim kreditima.

“Mislim da smo mi ustvari desenzibilizirani kao građani i nedovoljno educirani po tom pitanju šta krediti predstavljaju. Vi imate većinu ekonomista u BiH i ekonomskih analitičara koji stalno skreću pažnju na činjenicu koliki je javni dug i kolike su vrste obaveza posebno u godinama koje dolaze BiH će morati da servisira. Ali shvatite da to govorite političarima čija perspektiva i čija vizija se proteže nekih godinu do godinu i po, ili recimo dvije godine između izbornih ciklusa”, kaže Adnan Huskić, politički analitičar.

Huskić pak napominje, a toga je svjestan i Tegeltija – da bi pomoć međunarodnih finansijskih institucija i došla do krajnjih korisnika, vlasti će morati djelovati usaglašeno. Prva stepenica je usvajanje budžeta, što je najavljeno već za narednu sedmicu. Možda već tada u sali ne mjestu Radončića bude sjedio novi minisar sigurnosti. SDA je odlučila – riječ je o Selmi Cikotiću.

“Bilo je ozbiljnih nekih namjera da to bude čovjek iz Krajine, ali na kraju je preovladalo mišljenje da to treba biti Selmo Cikotić. Mislim da je to sasvim dobar izbor da je to čovjek koji ima iskustvo u Vijeću ministara i političko i svako drugo i da je adekvatan za ovu poziciju”, ističe Safet Softić, SDA.

Selmo Cikotić putem telefonskih razgovora je poručio da je bio iznenađen ponudom, ali da ju je prihvatio nakon obrazloženja predsjednika stranke Izetbegovića. Ovo mu nije prvo iskustvo unutar Vijeća ministara. Ranije je obnašao funkciju ministra odbrane. Od nedavno je profesor na Fakultetu političkih nauka. No iz SNSD-a već najavljuju da bi prilikom imenovanja ministra, moglo biti problema.

“On se nedavno oglasio s nekim novim zbornikom u kome je on autor, u kome se veoma loše konotira srpski narod kao agresorski, tako da ćemo vidjeti na koji način ćemo se odnositi prema tome, ali u svakom slučaju ko god bude bio SNSD smatra da ne može doći do imenovanja bilo koga na to mjesto dok se ne riješe sva imenovanja koja su prošla procedure”, poručuje Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Jedno od tih imenovanja koje se nije dogodilo uprkos završenim procedurama je i ono za direktora SIPA-e. A jedan od, ako ne i najveći izazov za novog ministra, kada bude imenovan, pitanje je stavljanja pod kontrolu migrantske krize.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad