Sindikat traži obustavu upisa u srednje škole u Kantonu Sarajevo

Vijesti 13. jun 202007:55 > 08:10
N1

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja Kantona Sarajevo zatražio je od Ministarstva obrazovanja KS da obustavi upis u prvi razred srednjih škola za školsku 2020/2021 godinu.

Kako se navodi u dopisu Sindikata, Prijedlog Ministarstva za Plan upisa nije prošao propisanu proceduru predviđenu zakonskim propisima regulisanim u Zakonu o radu, Zakonu o visokom obrazovanju, Zakonu o vijeću zaposlenika i Kolektivni ugovor za djelatnost srednjeg obrazovanja u KS.

Sindikat je poslao dopis 7. maja tražeći da se obnove pregovori o potpisivanju Sporazuma o broju učenika u odjeljenju. Njhiov prijedlog je bio, ističe predsjednik Sindikata Faruk Bešlić, da broj učenika ove godine u odjeljenjima bude 22, dok Ministarstvo smatra da ih treba biti 24.

“Odgovor koji smo dobili niti jednim argumentom nije pobio zahtjeve sindikata. Nećemo pristati na očitu diskriminaciju koju provodi Ministarstvo prema radnicima i ustanovama srednjem obrazovanja. U osnovnom obrazovanju propisano je da broj učenika u razredu bude 22, a nama se nudi 24 učenika u razredu. Pitam predlagače razmišljaju li o tome gdje je teže raditi. Mi smatramo da je teže raditi s adolescentima jer su sve analize pokazale da najviše imamo odgojnih problema u srednjem obrazovanju”, navodi Bešlić.

Ističe kako su u proteklom periodu povećane plate u osnovnom obrazovanju za određene kategorije radnika, a u srednjem nisu.

“Broj učenika u razredu koji mi tražimo jeste 22. Ovim smanjenjem broja učenika povećat će se plan upisa za 15 odjeljenja, ali i matematički će se povećati broj zaposlenih za 22 radnika. Međutim, do stvarnog zaposlenja neže doći jer smo mi u obavezi izvršiti preraspodjelu nastavnika na nastavne časove. Bolje je nastavnicima kod kojih nedostaju dva časa rasporediti na stvarne časove, a ne na ostale poslove. U Ministarstvu nisu vodili računa da je u nekoliko škola u toku transformacija, tj. prelazak jednog broja odjeljenja sa IV stepena na III stepen obrazovanja i svi oni koji su bili predviđeni za IV stepen ostali su bez radnih zadataka”, kazao je Bešlić.

Poredio je podatke i s drugim kantonima te naveo kako je planirani broj učenika u razredu u SBK 20, ZDK 21, HNK 20, a u BPK 24.

Iz ovog sindikata “upozoravaju Vladu i Minsitarstvo KS da ozbiljno shvate njihove prijedloge te preispitaju donesenu Odluku o upisu u prve razrede srednjih škola poručujući da će iskoristiti sva sredstva sindikalne akcije kako bi ostvarili cilj”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad