Poruka iz Tuzle: Promjene, a ne fotelje

Vijesti 13. jun 202017:59 > 19:08
N1

U Tuzli je danas, simbolično, pet do 12 održana protestna šetnja, pod nazivom „Dosta je bilo“. Organizator - Platforma za progres, kažu kako su zbog epidemiološke situacije u kantonu, morali reducirati broj učesnika, no da i građana bilo mnogo više. Platformu zanimaju istinske promjene, a ne fotelje, poručeno je iz Tuzle.

Građani su želje da mjenjaju postojeće stanje ali ne znaju kako, a mirna šetnja jedan je od načina da se počne sa promjenama, rečeno je danas.

“Mislim da je ovo početak promjene na nivou cijele BiH. Ne znam koliko će vremena to trajati ali da dolazi, sasvim sigurno dolazi. Naši zahtjevi su konkretan, naš rad je do sada bio konkretan, a zahtjevi su izbori, stanje u državi i korupcija”, rekao je lider Platforme za progres, Mirsad Hadžikadić.

“Mi se ne borimo protiv nikoga. Mi samo želimo pokazati da je razum naroda tu i da ima još uvijek nade za promjene. Jednostavno želimo da ide na bolje u BiH”, kazala je Dženita Kurtčehajić iz Platforme za progres Tuzla.

Građani kojih je danas u mirnoj šetnji bilo oko tri stotine, zbog zabrane masovnog okupljana, željni promjene i boljeg života.

PROČITAJTE JOŠ

Lista razloga za nezadovoljstvo preduga:

“Generalno glad, generalno lopovluk, generalno sve, sve najgore. Nemaš više kud”;

“Najviše mi političari smetaju i doktori to mi smeta jer ne možeš obaviti nigdje ništa. Ja sam bio u Njemačkoj 38 godina ovdje sam sad 14 godina. Ništa na vrijeme ne možeš uraditi”;

“U svakom slučaju nacionalizam na prvom mjestu, korupcija, politička situacija i odsustvo napretka”;

“Idemo sa građanima za prosperitet za bolju BiH, za vas mlade, ja sam penzionerka ali pred vama je budućnost uz nas”, glas je građana.

Bolji položaj građana, motivacija je platforme. Kažu da u BiH ima još političkih partija koje imaju slične ciljeve i ideje, što bi trebao biti i razlog postizbornih koalicija.

“Prije toga mi imamo to povjerenje, ne želimo da ga izgubimo, mi jesmo drugačiji, mi govorimo o budućnosti i nas ne interesuju fotelje nas interesuje istinska promjena”, rekao je Hadžikadić.

Iz platforme za progres za narednu sedmicu su najavili potpisivanje peticije kojom će zajedno sa građanima tražiti održavanje izbora, elektronsko glasanje i usvajanje budžeta za lokalne izbore. Poruka je da od tih zahtjeva neće odustati, jer su uvjereni da BiH može biti bolja zemlja za život nego to jeste sada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad