Pojedini kantoni čekaju proglašenje epidemije, novi apel nadležnih

Vijesti 14. jun 202017:58 > 18:01
REUTERS/Thilo Schmuelgen

I drugog dana vikenda, bilježi se novi rast broja zaraaženih koronavirusom. 62 novozaraženih je na području cijele BiH, 24 u Federaciji i 38 u Republici Srpskoj.

Nakon relativno dobre pozicije koju je imala BiH u procesu kontrole virusa korona, izvještaji kriznih štabova u posljednjih nekoliko dana bilježe drugačije rezultate. Mnogi to tumače kao prerano i pretjerano opuštanje stanovništva.

Doboj je sa 12 novooboljelih danas na neslavnom prvom mjestu bilance novozaraženih. Iz gradskog Štaba za vanredne situacije su naveli da se pod zdravstvenim nadzorom nalazi se 75 lica. 38 novozaraženih koronavirusom u bh. entitetu Republika Srpska.

“Prеmа mјеstu prеbivаlištа, 12 оsоbа је iz Dоbоја, sеdаm iz Kоstајnicе, pо čеtiri iz Bаnjаlukе, Zvоrnikа i Ugljеvikа, tri iz Mоdričе i pо јеdnа iz Priјеdоrа, Kоtоr Vаrоšа, Brаtuncа i Trеbinjа. Nајvеći brој nоvооbоljеlih su kоntаkti pоzitivnih licа nа оtkrivеnim mјеstimа lоkаlnе trаnsmisiје virusа u оvim оpštinаmа”, saopćeno je.

U Federaciji u protekla 24 sata i 24 nova slučaja korona virusa. Šesnaest ih je u Tuzlanskom kantonu, deset je hospitaliziranih osoba i jedna sa težom kliničkom slikom priključena na respirator. Epidemija će biti proglašena narednih dana

“Narednih dana će epidemija biti svakako proglašena, samo dok se završe zakonske procedure. Željela bih samo da još jednom pozovem i apelujem na sve građane i Tuzlanskog kantona i Federacije i države BiH bez obzira na to da li oni vjeruju dda postoji korona ili ne postoji korona virus, koliko su razočarani i u vlast i us ve ono što se dešavalo u prethodnom periodu, molim ih i apelujem , bez obzira na tu razočaranost, evo nek i dalje budu razočarani, samo neka to činer pod maskama u onom dijelu gdje su maske naređene da se nose”, rekla je Dajana Čolić, ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona.

Četvero je novozaraženih u Zeničko-dobojskom kantonu. Iako su prvi zatražili saglasnost za proglašenje empidemije u Kantonu od federalnog ministarstva zdravstva trenutno je nešto stabilnija epidemiološka situacija kaže resorni ministar Adnan Jupić.

“Treba voditi računa i o mentalnom zdravlju ljudi, da su oni već duži vremenski period pod određenim pritiskom, restriktivne mjere koje su bile uvođene i ograničavanje kretanja i stanja prirodne nesreće i sada treba biti vrlo oprezan odnosno postepeno ići sa ublažavanjem tih mjera, ali to svakako ne bi smjelo biti prebrzo da nam se ponovo u nešto većem obimu ovo oboljenje ne bi vratilo što bi nam dovelo dodatne probleme”, rekao je.

Infektolog i član Kriznog štaba ovog Kantona Ednan Drljević ranije za N1 istakao da su distanca i maske dvije stvari s kojima se mora živjeti i koje će biti dio kulture.

“Ljudi su zaboravili i vraćaju se na ono staro. Nema više povratka na staro. Moramo živjeti tako dok ne riješimo problem sa koronom, a nećemo ga tako brzo riješiti. Ja savjetujem da to bude ne samo ovih pet-šest mjeseci nego do proljeća sljedeće godine.”

Nakon četrdeset dana od sinoć ponovo i u Mostaru jedan novozaraženi. Iz Kriznog štaba ovog kantona podsjećaju da su i dalje na snazi mjere zabrane okupljanja više od 100 osoba u zatvorenom odnosno 300 na otvorenom prostoru. Epidemiološe službe vrše dužnosti iz svojih nadležnosti

“Evidentirani su svi primarni i sekundarni kontakti, ljudima su naložene mjere kako se zapravo ponašati , pratiti šta se sa njima događa, da kontaktiraju svog osobnog lječnika i da se sukladno svom stanju s njim konsultiraju”, kazao je Pero Pavlović, glasnogovornik Kriznog štaba HNK.

Novozaraženih ima i u Sarajevskom kantonu. Testiranja su vršena i među migrantima. Kroz skrining na COVID 19 prošlo je njih više od 6.300. Od tog broja na korona virus je tesirano samo 11 osoba iz centara i jedna van centra. Kako se navodi u odgovoru Ministarstva zdravstva KS, sve osobe su bile negativne na korona virus.

“Na osnovu protokola svi povratnici u centar, nakon bezuspješnog pokušaja prelaska granice,kao i novopristigle izbjegIice/migranti moraju da provedu 14 dana u preventivnom izolatoriju. Trenutno se u preventivnom izolatoriju u PPC Blažuj i PPC Ušivak nalazi ukupno 180 osoba”, saopšteno je.

Dok je virus korona među nama moramo poštovati mjere, braniti se ističu zdravstveni stručnjaci

“Kad smo u zatvorenom prostoru pogotovo ako je ta distanca vrlo bliska, ako su to radni sastanci, ne bi bilo loše nositi masku jer ne znate u kakvom kontaktu je neko bio”, kazao je Adem Zalihić, direktor JU Hitna pomoć KS.

Odbrana u svakom slučaju je jedini način koji nam trenutno ostaje,dok se ne spozna apsolutna priroda virusa.

“Sigurno je kad se virus isflitrira kroz zdravo stanovništvo da će njegova snagsa oslabiti, isto tako kad se virus isfltrira kroz one pacijente koji su imunodeficitarni koji pate od nekih drugih bolesti, to će sigurno pojačati potencijal virusa, tj. tu njegovu kontagioznost, tako da će on biti žešći”, rekao je Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice prim. dr. Abdulah Nakaš Sarajevo.

Posljednji podaci pokazuju kako nepridržavanje mjera vrlo brzo dovodi do naglog povećanja broja oboljelih, i od pojedinačne odgovornosti svakog od nas zavisi kakvu ćemo situaciju imati u danima koji su pred nama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad