Peršić o korona virusu: Situacija se usložnjava, potreban je maksimalan oprez

Vijesti 15. jun 202010:21 > 10:39
N1

Reporter N1 Rasim Pavica razgovarao je sa glasnogovornikom Federalnog ministarstva zdravstva Zlatanom Peršićem o situaciji u vezi sa korona virusom koji je kazao kako se situacija usložnjava kada je u pitanju Covid-19.

Govoreći o novim slučajevima zaraze korona virusom rekao je kako je zadnjih šest, sedam dana evidentan porast novozaraženih.

Kada usporedimo podatke o novozaraženim s podacima s početka juna i kraja mjeseca maja, kada smo krenuli sa trećom fazom ublažavanja mjera, evidentan je porast broja slučajeva novozaraženih. Prije 15, 20 dana imali smo jedan do dva slučaja dnevno, a zadnjih sedam dana imamo iznad 20 dnevno. Epidemiološka situacija se usložnjava, i najkomplikovanija je na području Tuzlanskog kantona, Zeničko-dobojskog i Unsko-sanskog, dok i u Kantonu Sarajevo imamo povećan broj slučajeva i novih klastera. Treba biti svjestan da u nekim od ovih kantona unazad 20-ak dana nije bilo nijednog slučaja i onda se brzo to promijenilo. U drugim kantonima je trenutno mirna situacij što ne znači da se može zakomplikovati vrlo brzo“, poručio je Peršić za N1.

Zemlje Evropske unije se već odlučuju da naruče vakcinu, a o tome imamo li takve informacije za Bosnu i Hercegovinu je rekao kako još uvijek nema nijedna vakcina koja je odobrena i testirana te da te informacije koje govore o narudžbi na nivou EU su unaprijed.

Mi svakako to pratimo. Znamo da ima više proizvođača koji su drugoj fazi kliničke evaluacije a da se treća faza očekuje u julu. Nadamo se svi da će vakcina što prije biti dostupna, ali mislim da će za to trebati još dosta vremena“, istakao je.

Peršić je u razgovoru sa Pavicom kazao kako se za sada može reći da je situacija pod kontrolom u vezi sa korona virusom.

Dok imamo jedan standardan broj, dok nemamo nagle skokove, nagli porast koji konstantno raste, možemo reći da je situacija pod kontrolom. Najvažnije u ovom trenutku je rad epidemioloških službi na terenu, da se kontakti izoliraju, i to je primarni način na koji možemo koliko-toliko držati, odnosno konstrolisati broj novozaraženih. Ova virusna infekcija je respiratorna i takve infekcije nije lako držati pod kontrolom. Sve to usložnjava situaciju. Cilj je da održimo nisku incidencu novozaraženih, a s druge strane je jako bitno kako se svi zajedno ponašamo, jer nemamo drugi način nego držanje socijalne distance da spriječimo masovno širenje virusa. Dakle, fizički razmak od dva metra, smanjenje broja kontakata s kim smo, nošenje maski u zatvorenom prostoru pa čak i na otvorenom ako ne možete držati taj razmak. Poslodavci moraju biti svjesni rizika i moraju procjenjivati rizik svaki dan“, naglasio je glasnogovornik Ministarstva zdravstva FBiH.

Nema opuštanja. Mora biti maksimalan oprez. Potpuno opuštanje i ignorisanje rizika nas vodi u pogrešnom pravcu“, poručio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad