Počeo online upis u srednje škole u Kantonu Sarajevo

Vijesti 15. jun 202015:05 > 15:08
N1

Danas je počeo online upis u prvi razred srednjih škola na području Kantona Sarajevo (KS), a svi kandidati će to moći učiniti u narednih sedam dana, tačnije do 22. juna.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS-a Anis Krivić je na današnjoj konferenciji za novinare kazao kako su termini e-UNSA i e-upis već poznati među studentima i srednjoškolcima. Podsjetio je kako se online upis u srednje škole vrši već četvrtu godinu.

Krivić je naveo kako je za online upis važno naglasiti da se na taj način smanjuje stres učenicima i studentima, zatim se smanjuje mogućnost zloupotrebe, te da “modernizuje naše društvo u onom pravcu kojim ono želi da ide”.

“Za vrijeme pandemije imali smo realizaciju online nastave koja je pokazala sve benefite online načina prenosa znanja i komuniciranja”, naveo je Krivić.

Dodao je kako je od jutros, od kada je servis pušten u rad, zabilježen veliki broj zahtjeva zbog čega je došlo i do određenih problema, tačnije usporenog rada sistema, ali naglasio da će te poteškoće svakako biti otklonjene do kraja dana.

“Imamo veoma puno zahtjeva. UTIC je preuzeo na sebe obradu podataka koji se tiču eksterne mature, a koja se ove godine nije polagala, a to je svakako dodatno opterećenje za sistem i već do kraja dana mi ćemo imati funkcionalan sistem”, rekao je Krivić, poželjevši ovom prilikom svim učenicima i studentima uspješno školovanje.

Direktor Univerzitetskog tele-informatičkog centra (UTIC) Elmedin Selmanović istakao je kako su u toku dva online upisa, koji se odvijaju paralelno, jedan je za srednje škole a drugi za Univerzitet.

“Upis na Univerzitet traje nešto duže od mjesec dana, počeo je prethodne sedmice, završava se 5. i 6. jula. Upis za srednje škole počeo je danas i traje sedam dana”, istakao je Selmanović.

Kazao je kako je sistem za prijave otvoren već u petak, te kako je uočeno prilično veliko interesovanje učenika koji su se mogli prijaviti i provjeriti svoje podatke.

“Od jutros je sistem pušten za izbor škola i tu je došlo od određenih tehničkih poteškoća koje otklanjamo. Nema razloga za paniku, sistem će biti aktivan sve do ponedjeljka”, rekao je Selmanović.

Ono što je također naglasio jeste da će učenici imati pravo na tri izbora, tako da mogu odabrati šta žele kao svoj prvi izbor, a osim toga i još dva izbora.

“U slučaju da na osnovu svojih bodova, a to jedino što utiče na pozicioniranje na listi, dakle njihov dosadašnji uspjeh, ne zadovolje potrebne kriterije da se upišu na svoj prvi izbor, sistem će ih automatski prebaciti na njihov drugi izbor. Ako i tu ne budu uspjeli onda idu na njihov treći izbor. Ukoliko ne budu primljeni ni na jednu od tri liste, onda će to uraditi na drugom konkursnom roku”, pojasnio je.

Drugi konkursni rok planiran je od 25. do 29. juna.

Selmanović pojašnjava kako veliki broj učenika svoj upis izvrši već nakon prvog konkursnog roka, te da svega 200 do 300 učenika ostane za drugi rok. Prema njegovim riječima, to je veliki skok u odnosu na broj učenika koji je ostajao neupisan nakon prvog roka tokom analognog sistema upisa.

U svega tri škole u KS-u se vrši prijemni ispit, a to su Sportska gimnazija, Umjetnička škola i Muzička škola, a oni učenici koji žele upisati pomenute škole detalje oko ispita mogu pronaći na školskim web-stranicama.

Selmanović je na kraju napomenuo kako će kandidati imati pravu i na izmjenu izbora srednjih škola, te ako su već tokom prvog ili drugog dana roka izvršili online upis, biće im dozvoljeno da to primjene u dva navrata.

Više informacija svi kandidati mogu pronaći na web-stranici Ministarstva, gdje također mogu pronaći brojeve telefona dežurnih ekipa koje će im biti na usluzi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad