Naglo širenje korona virusa u RS-u, tri nova lokalna žarišta

Vijesti 15. jun 202018:30 > 19:48
N1

Tri su nova lokalna žarišta korona virusa u Republici Srpskoj. U Modriči je izvor zaraze Fabrika “Alfa”, gdje ima 49 zaraženih radnika. U Zvorniku je 19 zaraženih. Raste broj i u Kostajnici. Ipak nadležni iz oblasti zdravstva poručuju, da je situacija pod kontrolom, dok se iz pravosuđa, po pitanju javnih nabavki i dalje ne oglašavaju.

Naglo širenje korona virusa u Modriči krenulo je iz fabrike obuće “Alfa”, gdje je preko 60 zaraženih, a ukupno ova opština bilježi 84 slučaja. Dvanaest novozaraženih iz Doboja su takođe vezani za ovaj klaster. Iz Instituta za javno zdravstvo posebno apeluju na privredne subjekte da se pridržavaju propisanih mjera.

“Ono što insistiramo i ponavljamo svakodnevno jeste važnost nošenja maski, dezinfekcija površina i izbjegavanje okupljanja”, kazala je Jelena Đaković Dević, epidemiologinja.

Nagli porast u Zvorniku dovodi se u vezu sa osobama koje su stigle iz Italije i Srbije, dok je u Kostajnici broj zaraženih skočio na 20.

Od 154 testirane osobe u posljednja 24 časa, korona virus je potvrđen kod 14. Od početka pandemije RS bilježi 1680 zaraženih, a od čega je 1165 oporavljenih, a 119 preminulo. Ukupan broj hospitalizovanih u Republici Srpskoj je 77, u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske 23, a u opštim bolnicama 54.

“Na intenzivnoj njezi se nalaze četiri pacijenta, jedan je uspješno skinut sa respiratora, jedan se nalazi na respiratoru i dva se nalaze pod oksigen maskama pod visokim protocima kiseonika”, istaknula je Antonija Verhaz, načelnica Klinike za infektivne bolest UKC RS-a.

Struka tvrdi da su mjere socijalne distance bile potrebne i da je to spriječilo prvi udar na zdravstvo i zahvaljujući tome je izbjegnut italijanski ili španski scenario. Za vrijeme vanrednog stanja krenulo se i u nabavku mobilne bolnice, za šta je Vlada izdvojila 4,2 miliona KM. Nakon raskida ugovora firma Global Balkan vratila je dva miliona, kažu u Institutu za javno zdravstvo.

“Obavijestićemo ih da ostatak isplate odmah, bilo kakvo odgađanje i određivanje dodatnog roka bilo bi narušavanje i samog ugovora i dobrih poslovnih odnosa, tako da u ovom trenutku mi očkujemo isplatu preostalog iznosa novca”, izjavio je Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS.

Dok je velika većina građana poštovala mjere izolacije i zabrane kretanja vršene su brojne nabavke uz izuzeće Zakona o javnim nabakvama, bez tendera. Fond zdravstvenog osiguranja je samo sa jednom firmom Medietik sklopio pet ugovora u iznosu više od 21 milion, od čega je jedan ugovor vrijedan skoro 11 miliona, a odnosi se na nabavku za potrošnog medicinskog materijala za suzbijanje korona virusa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad