Jasna Duraković za N1: Zašto u SDP

Vijesti 16. jun 202008:42 > 09:15
N1

Jasna Duraković je nedavno obavijestila javnost da je postala aktivna članica SDP-a, o čemu nam je govorila u Novom danu te istakla kako većini nije ni bilo čudno što pristupa toj stranci.

Većini nije bilo čudno što pristupam SDP-u. Ja to doživljavam kao prirodno okruženje. Moja odluka je bila da to bude SDP iz čisto ideoloških razloga. Smatram da će pokušati u svom narednom angažmanu vratiti taj stari sjaj SDP-u. Mene to veže i kroz oca (Nijaza). Moram naglasiti da nisam mogla ranije, odnosno nisam željela biti u SDP-u u kojem je rukovodio Zlatko Lagumdžija i ostali koji su na ružan, podmukao način istjerali mog oca, natjerali ga da podnese neopozivu ostavku. Ako se sjećate njegovog čuvenog govora 2002. godine kada je rekao: ‘Ako izaberete Zlatka Lagumdžiju i napravite onako kako ste izrežirali, trajno ćete sahraniti SDP na ovim prostorima’. To se umalo i dogodilo, iako je SDP-u napravljena enormna šteta. To je bila elitistička stranka jednog lica koja nije imala dodira s temeljnim vrijednostima SDP-a. Posljednjih godinu i po intenzivno pratim napredak SDP-a i cijenim tu dosljednost koju je pokazao i predsjednik Nermin Nikšić i zahvalna sam što cijeni i poštuje slobodu mišljenja. Taj pluralizam mišljenja se uvažava. Neće se olajavati zato što se slobodno, javno govori, iznosi se svoje mišljenje. Dodatnu štetu SDP-u je nanijelo i to cjepkanje unutar stranke“, kazala nam je Duraković.

Potrebno je raditi na jačanju tih suštinski važnih vrijednosti, ne samo za SDP, nego za cijelo društvo“, dodala je.

O položaju ljevice sada i kada je njen otac Nijaz bio na čelu SDP-a je rekla da je to ogromna razlika.

Ali opet ne mogu reći da ljevica ne postoji. Ona jeste vidna kroz djelovanje SDP-a ali je oslabljena i treba je ponovo izgraditi na način da se zaista radi na tome da budemo socijalno osviješteni, da se zalažemo za prava radnika; to niko više ne spominje. Ta ideja ili identitet SDP-a jeste malo narušen i treba mu vratiti stari sjaj, rebrendirati stranku, vratiti se korjenima u skladu sa modernim načinom poslovanja, raditi na jedinstvu, na tim snagama koje postoje, na bogatstvu različitosti. Slika jeste značajno promijenjena i živimo danas na nekim principama koji su pomalo strašni. Rigidne mjere se provode i mlađe generacije se odgajaju tako da ako nisi nečiji podobnik da nećeš uspjeti“, komentarisala je Duraković.

Za N1 Duraković je govorila je i o svom narednom angažmanu kada su u pitanju lokalni izbori.

Ja sam počašćena tom odlukom i predsjedništva da me se stavi u izborni štab kao neka vrsta potpore kako bih mogla biti vanjska savjetnica. To će se temeljiti na terenskom radu, iako jesmo u doba nakon pandemije, ali uz poštivanje svih epidemioloških mjera, jednostavno se mora sjesti s ljudima i razgovarati, baviti se s problemima koji štite ljude. Vi jeste tu zato što vas je neko izabrao, mora se raditi u interesu svih tih građana, i SDP treba puno više da radi“, naglasila je gostujući u Novom danu.

O situaciji u Skupštini Kantona Sarajevo, Vladi KS kazala je kako je “sadašnja vlada pokazala svoju nesposobnost rukovođenja”.

Ja nikada nisam bila članica nijedne partije prije SBB-a i to sam uradila na poziv Fahrudina Radončića gdje mi je obećano da ću imati slobodu slobodnog djelovanja i to nije bilo tako i vidjeli ste moj potez kada nisam htjela da se sruši prethodna, odnosno Fortina vlada i ona jeste nažalost srušena i to je bilo političko razilaženje i pokazalo se da sam bila u pravu što nisam prihvatila jer ova vlada je pokazala i svoju nespremnost i nesposobnost upravljanja, rukovođenja pogotovo u ovoj situaciji“, naglasila je.

Nova vlada je imenovana 3. marta i sedam dana nakon toga je proglašeno stanje prirodne nesreće i vidjelo se kroz lošu koordinaciju na nivou Kriznog štaba KS, kada niste ni znali ko su ti pojedinci koji su glavni i odgovorni u ovom timu. Oni se nisu snašli sa tim izazovom i ne može vam biti opravdanje ‘mi smo tek došli’. Vidjelo se koliko je pogrešno bilo srušiti prethodnu vladu koja je radila na principu od preko 300 mjera koju ova vlada nije imala. Nije bilo dugoročnog cilja, već je to bio matematički koncept. Samo vam je u interesu da dobijete vlast, da uđete na velika vrata u javna preduzeća. Pokazalo se koliko su neefikasni pojedini resori koji nisu ništa radili“, dodala je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad