Uhapšena jedna osoba: Dječaku slao fotografije seksualno-eksplicitnog sadržaja

Vijesti 16. jun 202014:44 > 14:54
N1

Policijski službenici Federalne uprave policije su danas pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Sarajevo i saradnju Kantonalnog tužilaštva Bosansko-podrinjskog kantona, lišili slobode jednu osobu iz Goražda inicijala D.K. (1994) koja se dovodi u vezu sa krivičnim djelom „Iskorištavanje djeteta ili maloljetnika radi pornografije“.

“Uhapšeni se sumnjiči da se koristeći znanjima i vještinama iz oblasti informacionih tehnologija, na društvenoj mreži “Instagram”, kreirao korisnički račun sa kojeg je od dana 16.04.2020. godine uspostavio “on-line” komunikaciju sa dječakom od 11 godina pri tome se predstavljajući se kao sedamnestogodišnja djevojka, iako je prethodno upoznat da razgovara sa jedanestogodišnjakom, istom poslao fotografije seksualno-eksplicitnog sadržaja, a u nastavku razgovora zahtjevao od njega fotografije istog sadržaja, odnosno pokušavajući istog navesti da izvrši snimanje fotografskog zapisa”, saopćili su iz FUP-a. 

U nastavku međusobne komunikacije osumnjičeni je zahtjevao sastanak sa maloljetnim djetetom na području Sarajeva, sa ciljem seksualnog iskorištavanja istog.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbe Općinskog suda u Goraždu izvršen je pretres stambenog objekta koji koristi osumnjičeni, kojom prilikom je pronađen i oduzet računar, tablet i mobilni telefonski aparati koji su korišteni prilikom izvršenja predmetnog krivičnog djela, a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Osoba lišena slobode će biti kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predata uz Izvještaj o počinjenom krvičnom djelu na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad