Eric Larson će obavljati poslove višeg savjetnika za borbu protiv korupcije u KS

Vijesti 16. jun 202014:45 > 14:56
Ured predsjednika Crne Gore

Viši savjetnik u Ambasadi SAD-a u Crnoj Goric Eric Larson uskoro će postati član Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom u Kantonu Sarajevo. Kako je potvrđeno za N1, Ured trenutno vrši završne pripreme za njegov dolazak.

Šef Ureda Erduan Kafedžić kazao je kako mu je izrazito zadovoljstvo što će im se gospodin Eric Larson pridružiti i biti dio tima Ureda.

“Dolazak gospodina Larsona samo je jedna u nizu konkretnih pomoći ambasade Sjedinjenih Američkih Država Uredu, u provođenju antikorupcijskih aktivnosti. Obavljat će poslove višeg savjetnika za borbu protiv korupcije, odnosno upravo one poslove koji su njegova specijalnost i u čijem obavljanju ima relevantno, međunarodno iskustvo. Smatram da će upravo njegovo poznavanje situacije u regionu, iskustvo u radu na slučajevima korupcije, obavljanje poslova međunarodnog tužioca u BiH biti od velikog značaja za provođenje antikorpcijskog djelokruga Ureda, a što su ujedno i moja očekivanja“, ekao je Kafedžić za N1.

Njegov dolazak u Ured smatra kao vid podrške koju ambasada SAD-a daje Uredu i Kantonu Sarajevo, te mu je drago da su upravo Ured prepoznali kao partnera vrijednog podrške.

“Usuđujem se ovu podršku tumačiti kao potvrdu da Ured dobro obavlja svoje nadležnosti. Također, dolazak gospodina Larsona smatram još jednim u nizu koraka u provođenju i nadogradnji antikorupcijskog sistema u Kantonu Sarajevo. Svaka uspostava i nadogradnja sistema, posebno onog složenog, kakav prevencija i borba protiv korupcije nesumnjivo jeste, traži razmjenu iskustava i stručna znanja, a gospodin Larson upravo to posjeduje”, rekao je Kafedžić.

Dodao je i to kako Ambasada SAD-a pruža Uredu i podršku u materijalno – tehničkoj opremi i poboljšanju uslova rada u Uredu, na čemu su im zahvalni.

Prije dolaska u Crnu Goru u decembru 2013, radio je u misiji EULEX-a u Prištini, na Kosovu, kao međunarodni tužilac Specijalnog državnog tužilaštva Kosova. Larson je u diplomatskoj službi od 2003. godine. Ranije je bio angažovan u Bosni i Hercegovini, gdje je radio kao međunarodni tužilac u Specijalnom odjeljenju za ratne zločine i Specijalnom odjeljenju za organizovani kriminal i korupciju Državnog tužilaštva BiH. Radio je i u Odjeljenju za borbu protiv kriminala i korupcije Kancelarije visokog predstavnika. Larson je bio angažovan u Ujedinjenim nacijama, kao stalni istraživač Kancelarije za usluge internog nadzora u Republici Kongo i kao stručnjak za prevenciju zločina UNODC u Austriji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad