Vrijeme je za depolitizaciju policije

Vijesti 16. jun 202016:28 > 19:07
REUTERS/Dado Ruvic

Dio međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini snažno je za reformu policije koja bi trebala prije svega krenuti od Kantona Sarajevo. Na koncu se proširiti i na ostatak Federacije. Inicijativu na sjednici Skupštine predstavio zastupnik SDA, Aljoša Čampara. I jednoglasno je prihvaćena. Plan je depolitizirati policiju. A rok za implementaciju, pripremu zakonskih rješenja, nekoliko je narednih mjeseci.

Cilj je – kompletna reforma kantonalne policije, kaže inicijator zastupnik Čampara. Po uzoru na Brčko Distrikt. Izmijeniti Zakon o unutrašnjim poslovima i policijskim službenicima na način da bude što manje političkog utjecaja. Posebno kada je riječ o izboru policijskog komesara.

“Mi smo svjedočili u zadnje vrijeme u KS-u u dvije godine promijenjena su tri komesara. Naravno da je politika tu imala umiješane svoje prste i mislim da to nije dobro radi građana, jer građani trebaju potpunu jednu depolitiziranu policijsku strukturu, koja će raditi samo i isključivo u interesu građana, koja će se boriti protiv korupcije, protiv kriminala i naravno da bi se ovo trebalo odnositi i na ostale kantone”, navodi Aljoša Čampara, zastupnik SDA u SKS-u.

Krenuti od Sarajeva, a potom praksu proširiti dalje, kaže Čampara. No, proces neće biti jednostavan. Plan je formirati ekspertnu grupu koja će u roku od 90 dana predložiti zakonske izmjene. Trenutno nije poznato ni ko bi činio tu grupu. Razgovori o reformi policije traju od 2016. godine, kaže zastupnik Okerić. I vrlo je bitno da se nastavi tim putem.

“Ovu Inicijativu Aljoše Čampare, koju smo danas vidjeli, nismo dobili neke konkretne mjere, ona se uglavnom odnosu na općenito reformu. Sama činjenica da smo prošle godine nakon 20-25 godina prvi put propisali struku unutar Uprave policije govori u kakvom stanju je sigurnost u Kantonu Sarajevo”, ističe Elvedin Okerić, zastupnik NiP-a u SKS-u.

Inicijativa za reformu ima i podršku SDP-a.

“Jer je ovo pokretanje procesa koji bi trebali da utvrde jasniji rad policije i ono što je najvažnije rad policije na nivou struke, to je šestorka pokrenula u prošlom periodu ako se sjećate Zakona o policijskim službenicima koji utvrđuje ko sve može raditi u policiji. Ja ovaj prijedlog Aljoše Čampare vidim kao nastavak te politike”, poručuje Igor Stojanović, zastupnik SDP-a u SKS-u.

Neki se pribojavaju da bi proces mogao biti komplikovaniji nego što djeluje.

“Mislim da je prekratak rok za implementaciju 90 dana iz prostog razloga što će se morati promijeniti Ustav Kantona Sarajevo. To je jedna od stvari, a onda se pitam šta je sa stanjima građana, promjene ličnih karata, osobnih dokumenata produženje vozačke dozvole, promjena matičnog broja itd. Tu je 320 ljudi zaposleno, mislim da je i za to prekratak rok”, tvrdi Zvonko Marić, zastupnik SBB-a u SKS-u.

U Sindikatu policije Kantona Sarajevo kažu – podržavaju sve pozitivne i promjene na bolje. Jednako i u Uniji samostalnih sindikata policije u Federaciji.

“Ono što bi bilo neophodno jeste da identična rješenja budu usvojena i implementirana u svim kantonima u Federaciji, odnosno i na nivou Federacije BiH, a rezultat tih rješenja treba biti jačanje ljudskih, meterijalnih i kadrovskih kapaciteta policijskih agencija, njihove nezavisnosti i potpune depolitizacije”, kaže Mirza Hadžiabdić.

Ono što je sigurno, reforma policije u Kantonu ima snažnu podršku OHR-a i Sjedinjenih američkih država. I tu se priča ne završava. Ured za borbu protiv korupcije u Kantonu dobija novog člana – amerikanca Erica Larsona.

“Gospodin Larson će obavljati poslove višeg savjetnika za borbu protiv korupcije, odnosno upravo one poslove koji su njegova specijalnost i u čijem obavljanju ima relevantno, međunarodno iskustvo. Smatram da će upravo njegovo poznavanje situacije u regionu, iskustvo u radu na slučajevima korupcije, obavljanje poslova međunarodnog tužioca u Bosni i Hercegovini biti od velikog značaja za provođenje antikorpcijskog djelokruga Ureda, a što su ujedno i moja očekivanja”, otkriva Erduan Kafedžić, direktor Ureda za borbu protiv korupcije KS.

Larson je i ranije bio angažovan u BiH kao međunarodni tužilac u Specijalnom odjeljenju za ratne zločine, kao i odjeljenju za krinilan i korupciju Tužilaštva BIH. Iz kantonalnog Ureda za borbu protiv korupcije su naznačili da je ovo nastavak snažne podrške SAD-a, ne samo u ljudskim, nego i u finansijskim potencijalima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad