Zdravstvo spremnije nego u martu, odgovornost građana sada su tri stvari

Vijesti 16. jun 202016:53 > 19:06
N1

Zabilježeno je 45 novih slučajeva zaraze korona virusom u našoj zemlji. Zdravstvo spremnije nego prije dva mjeseca, medicinskog osoblja nedostaje - primjerice u Domovima zdravlja Kantona Sarajevo. Značajna odgovornost u smislu donošenja mjera suzbijanja širenja korona virusa sada je na manjim administrativnim jedinicama u okviru entiteta.

Nešto više od 78 hiljada ljudi u BiH do danas u 12 sati testirano je na korona virus. Prema posljednjim podacima popisa stanovništva, to čini 2,23% populacije. Potvrđeno je 3.085 slučajeva, a zabilježeno 168 smrtnih slučajeva osoba koje su bile zaražene korona virusom.

U Tuzlanskom kantonu trenutno 156 aktivnih slučajeva. U Zeničko-dobojsko, 121, U Kantonu Sarajevo, 38 aktivnih slučajeva zaraze korona virusom.

U Republici Srpskoj trenutno 393 aktivna slučaja, od čega 18 težih.

Brojke su prirodan odraz relaksiranih mjera, poručuju zdravstveni eksperti. Sistem je sada spremniji da izađe na kraj s izazovima, ali stanje je daleko od savršenog. Šta je korona redovnom zdravstvu?

“Neke su naše aktivnosti usporene, ono što smo ranije počinjali raditi u februaru sada radimo početkom juna, tako da svakako utiče negativno”, ističe Muhamed Ahmić, generalni direktor JU Dom zdravlja KS.

U odnosu na prethodna dva mjeseca – drugačiji su i centri odgovornosti donošenja odluka, u FBiH je tako sada dobar dio odgovornosti na Kantonima.

“Mi očekujemo posebne napore od epidemioloških službi na nivou kantona, dakle kriznih stožera u donošenju vrlo aktivnih i možda čak nepopularnih mjera, ali očekujemo da pokušaju riješiti situaciju na tim kantonima da ne bi došlo do transmisije u drugim kantonima. Vrlo je jasno da mobilnost stanovništva postoji, da se mi svi krećemo i da moramo biti vrlo oprezni”, kaže Goran Čerkez, Federalno ministarstvo zdravstva.

A nekada u kretanju, nemoguće je održati distancu. Primjerice u javnom prevozu. Kada nema gužve, nema ni problema, ali nije uvijek tako. Sa korona virusom ćemo očito nužno živjeti još neko vrijeme, a odgovornost građana sada su tri stvari, kažu nadležni – maske, fizička udaljenost i redovno pranje ruku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad