Građani Mostara: Vrijeme je za izbore, svakim danom je sve gore i gore (VIDEO)

Vijesti 17. jun 202012:17 > 13:16
N1

Građane Mostara pitali smo ih da li misle da će se izbori održati ove ili naredne godine, te da li će nešto promijeniti.

“Dugo je prošlo, trebalo bi”, kazala nam je jedna gospođa. 

VEZANE VIJESTI

Jedan Mostarac je optimističan i istaknuo je da vjeruje da će se nešto promijeniti.

“To je opet kako se političari dogovore. Mislim da je pod pritiskom Međunarodne zajednice i da će morati pristati. Građani misle da je vrijeme za izbore i da se uspostavi normalna vlast kao u ostalim gradovima u Federaciji, a oni nek se dogovore koliko im stolica odgovara”, rekao je.

Drugi Mostarac je suprotnog mišljenja i smatra da se “ne mogu isti ljudi koji su ratovali dogovoriti”.

“Nema šanse. Eto vam Mostarci izbora, izađite, pa ih promijenite, a oni se nikad neće dogovoriti”, kazao je on. 

I njegov sugrađanin slično razmišlja.

“Neće se ništa promijeniti, zato što vode ove stranke – SDA i HDZ. Oni se dogovaraju i oni najbolje znaju. Najvjerovatnije će izbori biti naredne godine. Vrijeme je bilo davno za izbore”, istaknuo je. 

Još jedna Mostarkinja sa kojom smo razgovarali, nije zadovoljna. Navela je da 30 godina živi u Mostaru, te da je svakim danom sve gore i gore. 

“I svakim danom nas sve više razdvajaju, umjesto da nas spajaju, da nas ujedinjuju. Moji potomci žele da napuste. Bili smo prognani, ali smo se vratili. Izgleda da smo se pokajali. Ako budu izbori i ako ne budu pokradeni, moglo bi se nesto promijenit”, istaknula je. 

Podsjetimo, Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine donijela je odluku o raspisivanju lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini u novembru. Izbori za izbor vijećnika u Vijeću Grada Mostara, međutim, nisu raspisani, prema odluci CIK-a, biće raspisani “po sticanju neophodnih uslova za raspisivanje i održavanje izbora”. Izbori u Mostaru su posljednji put održani u oktobru 2008. godine.​

Kako je N1 ranije objavio, danas je i sastanak lidera Hrvatske demokratske zajednice i Stranke demokratske akcije koji će biti održan u 17 sati u zgradi Vlade FBiH.

Danas bi trebao biti potpisan usaglašeni Sporazum o Mostaru, a pored njega trebao bi biti potpisan i dokument kojim se obavezuju dvije stranke, SDA i HDZ, da nastavljaju dobre partnerske odnose.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad