Donacije na bh. način: Dobili, smjestili, nismo podijelili…

Vijesti 17. jun 202013:20 > 13:40
N1

Republika Srpska je tokom perioda vanrednog stanja i pandemije korona virusa zaprimila različite vrste donacije posredstvom institucija BiH. Neka sredstva i oprema još nisu isporučeni krajnjim korisnicima (bolnicama, institucijama i sl.), dok dio donacija još nije uopće raspodijeljen s nivoa BiH entitetima.

Kako se navodi u odgovoru Vlade RS na upit N1, do sada su zaprimili donacije koje su u BiH stigle iz Kine, Japana, Turske, Slovenije, Malezije, Austrije, Azerbejdžana, te tri kompanije, dok donacije Hrvatske, Poljske i Katara još nisu raspoređene po entitetima.

Tako je RS od Kine dobila ventilator, uređaj za potpomognuto disanje Resmed Lumis i medicinske maske (1.600 komada), dok se čeka raspodjela PCR testova (4.800 komada za cijelu BiH) i brzih testova (5.000 komada za cijelu BiH) po entitetima. Oprema koja je raspoređena data je bolnici u Trebinju, Istočnom Sarajevu i Opštini Nevesinje.

Iz Japana je RS-u isporučeno 61 pakovanje tableta za liječenje influence Avigan, ali one još nisu isporučene UKC RS kao krajnjem korisniku.

Iz Malezije je stigla donacija zaštitnih maski i od ukupne količine RS-u je pripalo 750.000 komada koje su podijeljene u 31 grad/opštinu RS, tri općine u FBiH, Republičkoj upravi civilne zaštite RS, JZU Institutu za javno zdravstvo RS i Oružanim snagama BiH.

Od slovenske donacije RS-u je pripalo sljedeće: tri šatora, 22 poljska kreveta, 22 vreće za spavanje, tri grijalice za šatore, 55 deka, 37 setova za ručavanje i sedam korpi za otpatke. Iz Biora za odnose s javnošću Vlade RS napomenuli su za N1 kako su u skladu za zaključkom Republičkog štaba civilne zaštite ova sredstva dodijeljena Federaciji BiH te su zamijenjena sa 625 komada testova donacije Turske.

Iz Turske su dobili 1.000 komada testova na Covid-19, 750 zaštitnih odijela, 351.100 troslojnih maski, 2.100 drugih vrsta maski, 750 zaštitnih rukavica te 70 postotni alkohol. Donacija je prebačena JZU Institut za javno zdravstvo RS.

Austrija je donirala 563 deke, 375 setova posteljine, 93.700 rukavica, ali se roba još nalazi u magacinu Republičke uprave civilne zaštite.

Iz Azerbejdžana su stigle deke (375), jastuci (750), sapuni (756), tečni spaun (120), dezinfekciona sredstva za ruke (9.001) i sredstva za čišćenje (600). Donacija je dodijeljanja RUCZ.

Kada su u pitanju donacije firmi, predstavništvo Lek farmacevtska družba d.d. u Sarajevu donirala je hidroksihlorokin sulfat po 114 pakovanja tableta za oba entiteta i tablete su raspoređene UKC RS, bolnicama u Foči, Istočnom Sarajevu, Trebinju, Nevesinju, Doboju, Prijedoru, Bijeljini i Zvorniku.

Kompanija ZADA Pharmaceuticals iz Lukavca donirala je 3.000 pakovanja tableta Malcovir (hidroksihlorokin sulfat) za cijelu BiH, od čega 38 posto ide RS-u, ali donacija još nije isporučena.

Kompanija Sanofi-Aventis Groupe donirala je isto tablete – 500 pakovanja, ali donacija još nije raspoređena entitetima.

Iz Biora za odnose s javnošću Vlade RS za N1 su kazali kako donacije Hrvatske (maske, šatori, vreće zaspavanje, ćebad za spavanje, podmetači, alkohol, viziri, zaštitne naočale), Katara (maske, hirurške maske, zaštitne rukavice, odijela i naočale) i Poljske (maske i alkohol) nisu raspodijeljene po entitetima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad