Postoje lijekovi u domaćoj proizvodnji koji su korišteni za liječenje korone

Vijesti 17. jun 202016:28 > 19:20
N1

Liječenje COVID pacijenata u Bosni i Hercegovini do sada se baziralo na nekoliko skupina lijekova čiju je upotrebu odobrila Agencija za lijekove BiH. Osim pojedinačnih naučnih radova, jedinstveni podaci o dosadašnjim iskustvima liječenih na nivou cijele zemlje ne postoje.

U tri – četiri kutije stalo je 12 hiljada i 200 tableta lijeka “Avigan” generičkog naziva “Favipiravir” što je dovoljno za liječenje 100 pacijenata. Donacija je to japanske vlade gdje su iskustva pokazala uspješnost u liječenju. Interes za klinička ispitivanja u BiH iskazali su iz Sveučilišne kliničke bolnice i Medicinskog fakulteta u Banjaluci kojima će lijek biti distribuiran.

“Naši stručnjaci zajedno sa Agencijom i medicinska sredstva i nijhovim odjelom za farmakovigilancu će koristiti i pratiti primjenu ovog lijeka sukladno mjerama koje smo dobili od proizvođača”, rekla je Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH.

Iako se danas donirani lijek ne nalazi na listi Agencije za lijekove, ipak oni ističu da se isti mogu koristiti ukoliko su predviđeni u protokolima za liječenje entitetskih ministarstava zdravstva. U Agenciji su jasno definisali i uslove, načine i rizike korištenja lijekova za kovid pacijente.

“Potencijalni rizik je manji od koristi. Potencijalni rizik kod primjene lijeka, bilo kog, pa i ispred nabrojanih, uvijek postoji. Na ljekaru je da procjeni zdravstveno stanje pacijenta i donese odluku o primjeni lijeka, a uzimajući u obzir poznate i opisane karakteristike istog”, odgovorili su nam iz Agencije za lijekove. 

Brojne su donacije koje su prostigle do sada u BiH, a još uvijek nisu distribuisane prema korisnicima. Da li će danas donirani lijekovi doći do institucija kojima su namijenjeni, odgovore nismo dobili iz Banjaluke i Mostara. O tome još uvijek nemaju informacija, ističe za N1 Jurica Arapović infektolog sveučilišne bolnice u Mostaru, koji naglašava da su se do sada u liječenju pridržavali preporučenih medikamenata u Zenici su izuzetno zadovoljni hidroksihlorokin koji je odobrila Agencija za lijekove.

Za razliku od vakcina čijih proizvođača nema u BiH, na web stranici Agencije za lijekove u registru proizvođača lijekova je sedam kompanija. Svih sedam smo kontaktirali, a iz dvije dobili i odgovor u kojima ističu kako postoje lijekovi u domaćoj proizvodnji koji su korišteni za liječenje covid pacijenata.

“U samom tretmanu oboljelih, a u skladu sa svjetskim protokolima liječenja Covid-19, korišten je lijek “Azitromicin” za kojim je vladala velika potražnja od strane zdravstvenih ustanova”, kazali su nam iz Bosnalijeka. 

Iz Hemofarma su nam odgovorili da je svaka zdravstvena ustanova koja je liječila pacijente oboljele od COVID-19 je, shodno kliničkoj slici i stanju pacijenta, prilagođavala protokole.

Naglašavaju, sve proizvodne kapacitete od početka pandemije usmjerili su ka potrebama domaćeg tržišta. Sa svjetskog nivoa, iz krovne zdravstvene organizacije, pristižu vijesti kako početni rezultati kliničkih ispitivanja jeftinog i često korištenog steroida po imenu dekstametazon u liječenju kovid pacijenata daje dobre rezultate. Ima ga i na bh. tržištu – iako jeftin, nije dostupan bez ljekarskog recepta.

“Cijene su negdje 3 – 3,5 KM i upravo iz tog razloga bi moglo došli do zloupotrebe ukoliko bi mi izdavali lijek na vaš upit da li mogu dobiti deksametazon. Deksamentazon ima svoje indikacije, imate ljekara koji mora napisati da li Vi spadate u grupu ljudi koji trebaju i smiju koristiti Deksametazon”, objasnila nam je apotekarka mag. farmacije Edina Dolić.

Azitromicin, tocilizumab, hidroksihlorokin ili pak favipiravir nijedan nije apsolutni lijek protiv korone. Takav ne postoji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad