Mikulić za N1: Hrvatski narod od Daytona nema poziciju kao druga dva

Vijesti 17. jun 202017:01 > 17:07
N1

Mario Mikulić, predsjednik mladeži HDZ-a, član Predsjedništva ove stranke i zastupnik HDZ-a u Parlamentu FBiH, gostujući u Danu uživo na N1 poručio je kako treba biti optimističan u pogledu dogovora za Mostar, te da su sami pregovori između SDA i HDZ-a pozitivan pomka. Istakao je kako bi atmosfera trebala biti bolja, i da bi se nakon dugo vremena trebao napraviti iskorak.

“Trebamo biti optimistični, svakako kada imamo političke pregovore koji su u tijeku. To je pozitivan pomak, da se radi na konkretnim stvarima i dogovorima. Atmosfera bi trebala biti bolja. Trebalo bi napraviti iskorak nakon dugo vremena”, izjavio je.

Mikulić je istakao kako je nužno da se ispoštuje presuda Ustavnog suda, te da se krene u njenu realizaciju, kako bi građani Mostara imali izbore nakon 12 godina.

Mikulić je kazao kako ne isključuje ni presude Evropskog suda za ljudska prava, te sve ostale presude koje su donesene – a ne implementiraju se.

“Mi želimo u fokus staviti ono što nas najviše tišti, hrvatski narod u BiH je od Daytona do dnas neravnopravan i nemamo poziciju kao druga dva naroda. Nužno je da skrenemo pozornost i da naš fokus bude presuda u kojoj trebamo legitimno predstavljanje, i da ne smijemo ne spomenuti da je diskriminatorno da jedan glas vrijedi mnogo više nego drugi”, izjavio je Mikulić.

U BiH postoje ljudi koji se ne mogu kandidovati na izborima, a Mikulić je rekao da je HDZ za realizaciju svih presuda i njihovu implementaciju.

“Da svi narodi budu jednakopravni, da nema diskriminacije, da svi narodi biraju svoje političke predstavnike”, rekao je.

PROČITAJTE JOŠ

Koliko je HDZ sukrivac za to što Mostar nije imao izbore 12 godina?

“Presuda Ustavnog suda govori o diskriminaciji, o diskriminaciji kada se tiče brojnost glasova. To je sama interpretacija Ustavnog suda. Statut Grada Mostara je nametnuo visoki predstavnik, koji je nefunkcionalan, koji je kočničar. HDZ kao najjača snaga hrvatskog naroda ističe problem Statuta”, poručio je, rekavši da se radi na dogovorima i pregovorima da se te stvari promijene.

Dogovora nema 12 godina.

“To je realnost BiH, u kojoj imate dva ili više partnera koji se trebaju dogovoriti oko koncepta BiH. Mi zagovaramo BiH u kojoj će svi narodi i građani biti jednakopravni. U tome trebamo pronaći partnere i kao partneri trebamo nastupati. Često se vidi da ne možemo naći partnera koji je spreman na takav dogovor, jer se ide na štetu hrvatskog naroda. A na to ne možemo pristati. Mi zagovaramo jednakopravnost svih naroda i građana – i to tako artikuliramo”, poručio je.

HDZ je partner sa SNSD-om, a mnogo puta se dovode u pitanje prava Hrvata u Repubici Srpskoj. Za Mikulića – i to je sfera političke zbilje u BiH.

Nije želio komentarisati sastanak SDA i HDZ-a oko Mostara – kazavši da je to nezahvalno dok je on u toku, ali je ponovo rekao da HDZ očekuje partnera koji će biti spreman na dogovor i na jednakopravnsot svih naroda u BiH. Rekao je da HDZ uvijek uvažava volju bošnjačkog i srpskog naroda, te da ne koči i ne uvjetuje ništa – iako se to, prema njegovim riječima, često provlači u javnosti.

“Tražimo osnovno pravo, a to je legitimno predstavljanje”, ponovio je Mikulić.

Rekao je kako se ne može očekivati nova vlada FBiH kada sve presude nisu realizovane – i kada određene grupacije “idu da majoriziraju hrvatski narod”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad