Republika Srpska će otplaćivati 25 godina kredite koje je danas usvojila NSRS

Vijesti 17. jun 202018:11 > 19:08
N1

Srijeda 17. juni. Narodna skupština Republike Srpske tek danas je raspravljala o Planu rada za ovu godinu. Rasprava je i danas obilovala odstupanjima od dnevnog reda, a nije izostalo ni ocjenjivanje u skupštinskom dnevniku Draška Stanivukovića.

Narodna skupština Republike Srpske zadužila se danas za 49 miliona evra, odnosno 95,8 miliona konvertibilnih maraka. Rok otplate kredita je 25 godina. Sve za projekte izgradnje vodovoda i kanalizacije, te odbranu od poplava.

Dvadeset pet godina Republika Srpska otplaćivat će danas usvojene kredite prema Evropskoj investicionoj banci. Uz grejs period od 5 godina za projkat izgradnje vodovoda i kanalizacije budžet je zadužen 30 miliona evra, dok je za mjere zaštite od poplava zaduženje 19 miliona evra.

“Gđo. Vidović, kod Vas je takulin, što bi rekli Crnogorci. Što ne izađete pa kažete koliko novca je dala Srbija, što vam prigovara Vučić”, rekao poslasnik SDS-a Nebojša Vukanović.

Namjera vlasti je, sumnja Vukanović, da privatizuje i Elektroprivredu RS. No, vladajuća većina ostaje pri stavu da su zaduženja neophodna zbog investicija u infrastrukturu. O infrastrukturi, ali stranačkoj bilo je govora u sali.

Poslanik PDP-a Draško Stanivuković nastavio je da glumi razrednog starješinu koji ocjenjuje poslanike. Optuživao je poslanice iz Zvornika Dušicu Šolaju i Spomenku Stevanović za političku korupciju, jer su kako kaže Stanivuković imale 100% na glasačkim mjestima.

“Uvijek je teško govoriti poslije Spomenke Stevanović, našeg sjajnog skupštinskog retoričara, imam i tremu da uspijem bar ja da svojom diskusijom tu dinamiku njenog govora da zadržim. Ona kad kaže ja se sav zatresem”, rekao Stanivuković, a Stevanovnić mu je odgovorila: “Nije se pojavila veća politička varalica od Draška Stanivukovića na političkom nebu RS”.

Stanivuković je odgovorio da nije varalica, a da ona “nije popilarna ni argumentovana, ni poštena”.

“Isto biste mogli ići u rubriku krompir poslanika i dobiti 1 za sve što pričate i što ne radite – 23 ste u dnevniku, dobićete 1. Jedinica nije uvreda, to je odlika znanja, to je kečina. Kako je dobila glasove, imala je 100% na biračkom mjestu, ona je lažni poslanik, lažno ušla u Skupštinu, i njoj treba krivičnu prijavu“, kazao je Stanivuković te su prepirku nastavili i u narednim minutama.

U diskusiju se uključio i SNSD-ov Srđan Mazalica, koji mladom PDP-ovcu prebacuje neznanje.

“Mislim da biste VI predsjedniče trebali da organizujete neke kurseve ili semineare u vezi sa zakonima, konkretno javnim nabavkama, jer Gdin Stanivuković ne da nije pročitao taj zakon… Konstantno iznosi stvari, koje svako ko poznaje oblast, vjerovatno se sada drži za stomak i smije se…”, rekao je poslasnik SNSD-a Srđan Mazalica.

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović rekao je kako nema nikakvu obavezu da organizuje seminare te da “poslanik može da bude sa školom, bez škole, bez iskustva, sa ljekarskim uverenjem, bez njega”.

Burna rasprava očekuje se i oko prijedloga novog Poslovnika, koji je za dio javnosti neophodan, a za drugi dio udar na demokratiju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad