Evropski čelnici pozdravili Sporazum o Mostaru

Vijesti 17. jun 202019:50 > 19:51
Pixabay

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pozdravlja značajan napredak koji su danas postigli SDA i HDZ BiH. Ovo je važan korak naprijed ka pronalaženju zakonodavnog rješenja za izbore u Mostaru, poručili su iz Misije OSCE-a nakon što je postignut sporazum prema kojem će građani Mostara ponovo moći glasati na izborima.

Poručeno je kako je današnji sporazum predsjednika SDA i HDZ-a “dokaz da se s pravim opredjeljenjem političkih lidera mogu riješiti dugogodišnja pitanja”.

VEZANE VIJESTI

“Nadamo se da će Parlamentarna skupština BiH što prije razmotriti zakonodavne promjene. I dalje ostaje ključno da se osigura konačno rješenje koje jamči da građani Mostara mogu iskoristiti svoje pravo glasa na predstojećim lokalnim izborima. Nadamo se da će politički lideri iskoristiti ovaj momenat da se također počnu baviti sveobuhvatnom izbornom reformom u skladu s preporukama ODIHR-a.

Pozivamo nadležne vlasti, Vijeće ministara BiH, Predsjedništvo BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH da bez odlaganja osiguraju finansiranje predstojećih lokalnih izbora. Opstruiranje finansiranja izbora narušava demokratiju i ustavni poredak”, zaključeno je u komentar Misije OSCE-a u BiH na dogovor stranaka u Mostaru.

Zajedničko saopštenje Borrella i Varhelyija

Visoki predstavnik EU Josep Borrell i komesar za proširenje Oliver Varhelyi pozdravili su današnji politički dogovor vođa o izbornom zakonu za Mostar koji će, kako su rekli, konačno otvoriti put stanovnicima Mostara da iskoriste svoje pravo da glasaju na lokalnim izborima poslile 12 godina, prenela je evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

U zajedničkom saopštenju Borrell i Varhelyi su rekli da sada sa zadovoljstvom očekuju brzo usvajanje datih amandmana u Parlamentu BiH u skladu sa određenom procedurom i pozivaju vladajuću većinu da osigura sve potrebne uslove da bi se lokalni izbori održali širom zemlje uključujući i usvajanje budžeta. “Održavanje lokalnih izbora u Mostaru uključeno je među 14 ključnih prioriteta u Mišljenju Komisije o aplikaciji BiH za članstvo u EU,” navodi se u saopšenju.

Kada je riječ o političkom dogovoru o daljoj izbornoj reformi EU ukazuje na potrebu da se u potpunosti sprovedu ključni prioriteti iz Mišljenja Evropske komisije za BiH da bi ona mogla da napreduje na svom putu ka članstvu u EU.

Pitanja vezana za izbore treba da se rješavaju u skladu sa evropskim standardima uz uzimanje u obzir kontekst specifičan za zemlju, navodi se u saopštenju.

Ne treba preduzeti nikakve zakonodavne ili političke korake koji bi učinili izazovnijim primjenu presude Evropskog suda za ljudska prava o slučaju Sejdić-Finci i druge presude vezane za to, također ukazuju evropski zvaničnici.

Bosna i Hercegovina treba da primijeni preporuke OSCE/ODIHR da bi popravila demokratski kvalitet svog izbornog procesa, navodi se u saopštenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad