Turković o hapšenju državljana BiH u Srbiji: Radimo na otklanjanju tog ponašanja

Vijesti 17. jun 202022:32 > 22:33
N1

Srbija je primjenila jednu jurisdikciju, uzela je sebi za pravo da "počinioce" djela, koja su se po njihovim navodima desila, zatvori na svome području. Mi radimo na otklanjaju takvog ponašanja. Postoje radnje koje nisu za javnost i što se mene tiče ja sigurno neću zaboraviti naše građane koji su po zatvorima i kazamtima u svijetu, poručila je ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, koja je, između ostalog, u Pressingu komentarisala hapšenja državljana BiH.

Zašto ste za prvu posjetu nakon pandemije baš planirali Srbiju?

VEZANE VIJESTI

Imala sam posjetu Zagrebu, prije dvije sedmice i onda sam došla u Srbiju. Mi živimo u okruženju naši susjeda i oni su važni za nas. To treba biti naš fokus. Imat ću posjete i drugim zemljama regije.

Da li je dogovoreno otvaranje konzulata u Novom Pazaru?

Da.

Kad će BiH priznati Kosovo?

Svi koji žive u BiH znaju da moramo usaglasiti stavove i da su neke odluke za jedne u BiH prihvatljive, dok za druge nisu.

Intenziviraju se diplomatski pritisci da se riješi pitanje Kosova?

Mislim da je to dobra stvar, vidjet ćemo kako će izgledati razgvori u Washingtonu. Nadam se da će to relaksirati situaciju. To je put kojim treba ići. Što se tiče BiH, ni u kojem slučaju ne može biti povučena paralela sa Kosovom. Tu nema sličnosti, tu nema znakova jednakosti. Rekla sam to brojnim stranim ministrima.

Zašto ste tokom sastanka sa Dačićem, govoreći o atentatu na Vučiča, rekli da je Vučić došao sa dobrom voljom u Srebrenicu, ako je danim prije toga negirao genocid?

Dozovlite da svako ima mogućnost da promjeni stav i napravi korekcije u svome ponašanju.

Pripadnici srbijanske BIA-e su bili u Srebrenici i to je pokrenulo sumnju da je isceniran atentata na Vučića?

Mislim da svaki predsjednik kada dolazi u našu državu treba da bude primljen kako to stoji. Oni imaju pravo na poseban tretman. Sada ako je bilo kakvih kriminogenih radnji to je na našim organima da istraže.

Jeste li pitali Dačića za Huseina Mujanovića, čija vam je porodica pisala, i Osmana Osmanovića koji su uhapšeni u Srbiji. Da li ste pitali zašto Srbija hapsi građane BiH i ne izručuje ih našoj državi?

Prvo, do mene to pismo Mujanovićeve porodice nije došlo. Drugo, naravno da BiH preko svojih diplomatsko-konzularnih predstavništva brine za svoje državljane. Naravno, Srbija je primjenila jednu jurisdikciju, uzela je sebi za pravo da “počinioce” djela, koja su se po njihovim navodima desila, zatvori na svome području. Mi radimo na otklanjaju takvog ponašanja. Postoje radnje koje nisu za javnost i što se mene tiče sigurno neću zaboraviti naše građane koji su po zatvorima i kazamtima u svijetu. Nije sve za javnost jer ćemo onda ugroziti. Obojica su posjećeni i obavljeni su razgovori.

Šta je sa Novakom Đukićem koji je osuđen za zločin na Tuzlanskoj kapiji?

To je jedan od problema. Imamo slučajeve sa puštanjem ljudi koji su učestovali u silovanju malodobnih djevojčica i oni slobodno hodaju po susjedstvu. Mnogo je takvih slučajeva koji zaslužuju mnogo više aktivnosti Ministarstva pravde i nevladinih organizacija.

Šta je sa donacijama koje su stigle u BiH tokom pandemije? Zašto ste se zahvalili Rusiji koja je kazala da doprema pomoć samo Republici Srpskoj?

Mislim da potenciranjem da se pomoć dijelila na ovaj način doprinosite tim podjelama. Ja sam poslala pismo i Lavrovu i mađarskom ministru u kojem sam napisala da ćemo cijeniti samo pomoć koja dolazi na nivou BiH.

Kako se desilo da ruski vojnici uđu u Bosnu i Hercegovinu?

Rusku ambasada je dostavila notu u kojoj se moli da se odobri slijetanje aviona sa humanitarnom pomoći i medicinskim radnicima. MVP BiH daje dozvolu, a ni u jednom času nije bilo naznake da se radi o nečemu što je vojno. Ta nota je proslijeđena u isto vrijeme i Ministarstvu sigurnosti i Graničnoj službi.

Dakle, Rusi su sakrili dolazak vojnika?

Oni su u noti kazali da se isključivo radi o medicinskim radnicima.

Šta bi sa “čuvenim” avionom Ujedninjenih Arapskih Emirata koji je umjesto u Sarajevu završio u Crnoj Gori?

Mi smo dobili notu Ambasade Emirata u Podgorici da humanitarna pomoć dolazi narodu BiH, da dolazi tim letom u to vrijeme. Pred moj dolazak, kako bi dočekala tu pomoć, došla je nota iz iste ambasade u kojoj je rečeno da je pomoć namijenjana Crnoj Gori. I nastala je konfuzija. Naravno da je skandal, pisali smo protestnu notu. Ambadsada iz Podgorice se duboko izvinila i priznala kako je greška došla sa njihove strane.

Zašto niste pisali protestnu notu Hrvatskoj za Blajburšku misu u Sarajevu?

Nije bilo jedinstvenog stava Predsjedništva Bosne i Hercegovine u tom pogledu. Nije bilo reakcije iz Predsjedništva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad