Ljetna prognoza Nedima Sladića: Kada nam stiže promjena vremena

Vijesti 18. jun 202007:40 > 07:45
N1

Premda se u Bosni i Hercegovini i dalje bilježe nestabilne vremenske prilike, dugoročne prognoze meteorologa kažu da nam stiže dugo i vrelo ljeto.

Meteorolog Nedim Sladić rekao je za N1 da se u Bosni i Hercegovini očekuje veoma toplo ljeto te da se ranije prognoze u tom smislu nisu mijenjale.

Govoreći o ljetnim mjesecima, Sladić je rekao da prognoze ostaju iste – očekuje nas vrelo ljeto. Dodao je da će nestabilnosti popuštati krajem juna kada nas očekuje promjena vremena.

”Novi izlazi modela na dugoročne staze ne upućuju na odstupanje od prijašnjih, očekujemo toplije ljeto od prosjeka. Nestabilnosti će popuštati krajem juna. Imat ćemo i toplotne valove kada temperatre zraka odstupa od određenih normala iz prijašnjih godina”, dodao je gost N1.

Kako navode meteorolozi iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, od ponedjeljka prema trenutnim sinoptičkim kartama očekuje se promjenjivo vrijeme sa čestim izmjenama sunčanih perioda i perioda sa kišom i pljuskovima. Više kiše moguće je u prvom dijelu sedmice u centralnim i zapadnim područjima. Pred kraj prognoziranog perioda uz duža sunčana razdoblja prognoziraju se i veće temperature zraka.

Minimalne temperature zraka varirat će između 13°C i 19°C u Bosni, do 21°C u Hercegovini. Maksimalne temperature kretat će se između 24°C i 30°C, saopćeno je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad