Baralija za N1: Jučerašnji Sporazum historijski debakl

Vijesti 18. jun 202009:24 > 09:53
N1

Nakon 12 godina građanima Mostara bit će omogućen izlazak na izbore. SDA i HDZ postigli su dogovor i potpisali sporazume o novom izbornom modelu za Mostar i izmjenama Statuta Grada. O onome što je dogovoreno za grad Mostar analizirali smo sa potpredsjednicom Naše stranke Irmom Baralija.

Juče je zaista bio intenzivan dan i primila sam puno čestitki, pogotovo od ljudi koji su van Bosne i Hercegovine, koji su kazali kako je riječ o historijskim dogovorima. Govorili su mi ‘bravo, ti si ih natjerala’. Pratila sam na N1 prenos i zaista mi je bilo teško gledati jer živim u ovome gradu i imam 35 godina i od 2008. se sjećam šta se dešavalo, svakog detalja. Trećina mog života je prošla u političkim tenzijama između SDA i HDZ-a u ovom gradu. Kad živite ovdje i gledate šta se dešava i trpite razne njihove mahinacije, novac koji nestaje, preduzeća koja propadaju, i onda juče te dvije stranke koje su to sve radile, sjedaju za sto i potpisuju nešto. Sada hoće da se pitaju i u budućnosti. Naravno da mi je drago što se pomjerilo s mrtve tačke, ali kad vidim šta su potpisali i šta su predstavili, duboko sam potresena“, komentarisala ja Baralija za N1.

Na naše pitanje, da li je jučerašnji Sporazum dobar za Mostar, kazala nam je kako su se “oni potrudili da to predstave kao historijski dogovor”.

Ja bih to radije nazvala historijskim debaklom ili pokazateljem koliko su oni pravi, istinski koalicioni partneri i koliko su živjeli u ljubavi i razumijevanju. Oni apsolutno nisu napravili nikaakv iskorak iz modela koji je bio 12 godina. To se moglo davno dogovoriti. Ovime su pokazali da su namjerno odugovlačali kako bi mogli trošiti naš novac“, poručila je te navela dvije stvari koje su po njenom mišljenju važne.

Prva je da je HDZ oduvijek, svih ovih 10 godina odbijao da razgovara o Statutu grada Mostara. Oni su govorili zašto kad se Statut donosi u Vijeću, međutim SDA je sve vrijeme insistirao da se odmah dogovori Statut. I pazite šta je bilo – odmah se dogovorio Statut. HDZ nije bez ‘ispaljenog metka’ počeo dogovorati Statut. Nešto je došlo u zamjenu: Izborni zakon i priča o legitimnom predstavljanju. Ne Hrvata, nego članova HDZ-a u BiH. To je širi kontekst“, naglasila je.

Baralija ima i poruku za HDZ i SDA:

“Ja im poručujem da neće imati dvije trećine u Vijeću grada Mostara”.

O tome kakav Statut žele SDA i HDZ, a kakav ne žele u Našoj stranci, Baralija je rekla: “Kako ijedna stranka u ovom trenutku, šest, osam mjeseci prije održavanja izbora u Mostaru, može znati šta će se desiti i koliko će vijećnika imati. Jel’ vi nama poručujete da već znate ko će dobiti na izborima? Ako je to, onda je to tek problem. Mi smo željeli nakon svih ovih godina da napravimo iskorak, da ovih 10 godina nije protraćeno uzalud, da postoji šest gradskih područja, a oni žele zacementirati to. Ta gradska područja – tri na jednoj i tri na drugoj obali i oni na taj način sebi osiguravaju tačan i siguran broj vijećnika sutra u Gradskom vijeću. Nakon toliko vremena i kad smo vidjeli da taj model ne funkcioniše, oni sada hoće da i u narednim godinama upravljaju tako“.

Naglasila je i da ona neće glasati za to te da je takvog stava mnogo ljudi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad