Slavo Kukić za N1: Sramna uloga stranaca u dogovoru SDA i HDZ-a

Vijesti 18. jun 202012:53 > 13:00
N1

Profesor Slavo Kukić kazao je danas u emisiji Newsroom na N1 televiziji da je uloga stranih centara moći u dogovoru o Mostaru - bila sramna.

Na konstataciju da Mostar više nije ”Grad slučaj”, Kukić je rekao ”da u to nije siguran”.

‘Sve su pretpostavke na drugoj strani, da Mostar bude zakovan kao grad slučaj baš zahvaljujući ovom sporazumu kojeg su potpisale dvije strane uz blagoslov međunarodnih centara moći”, ispričao je Slavo Kukić za N1.

Prema njegovim riječima, nije isključena mogućnost da je dogovoru prethodilo ”zavrtanje ruku iz svjetskih centara moći”.

‘Upitna je prije svega činjenica da to rješenje za Mostar dogovaraju dvije političke partije koje nemaju apsolutnu većinu u Gradskom vijeću i neće je imati ni sutra. Ako su već nastupale tako, onda je povrijeđen Ustav BiH i FBiH koji govori o prostoru FBiH kao o sastavnom dijelu Bosne i Hercegovine u kojem su konstitutivna tri naroda. Srbi su nažalost u ovom Sporazumu ignorirani, kao da ih nema. Isto toliko, možda i važnije, je pitanje šta je s drugim akterima na mostarskoj političkoj sceni. Mislim da je bio potreban konsenzus u dogovoravanju općemostarskog rješenja. I gdje su u tim pregovorima Mostarci i Mostarke koji se ne svrstavaju u etničke torove, i oni su jučer zaobiđeni i ignorirani. Naravno, masa je drugih argumenata. Ovim rješenjem je utvrđena neupitnost osovine HDZ – SDA u Gradskom vijeću”, poručio je naš gost.

On je u programu N1 analizirao i ostale detalje potpisanog Sporazuma. Uskoro video kompletnog razgovora.

Nakon 12 godina, podsjećamo, lideri Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice konačno su postigli dogovor o Mostaru.

Bakir Izetbegović i Dragan Čović potpisali su Sporazum o novom izbornom modelu i izmjenama Statuta Grada Mostara. Sporazum je potpisan u prisustvu predstavnika međunarodna zajednice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad