Donacije stoje, a UKC Tuzla bi za 15 dana mogao ostati bez zaštitne opreme

Vijesti 18. jun 202014:01 > 14:03
MIGUEL RIOPA / AFP

I danas novi slučajevi zaraze koronavirusom registrovani u Tuzlanskom kantonu. Ovaj kanton najpogođeniji je u FBiH. Univerzitetski klinički centar Tuzla punom parom radi danima. Bliži se trenutak kada je upitno hoće li imati dovoljno medicinske i zaštitne opreme da nastave rad.

“Trenutno stanje je zadovoljavajuće, u smislu neke dnevne potrošnje, nismo mi ostali bez medicinske i zaštitne opreme. Međutim, sa ovim tempom trošenja medicinske zaštitne opreme, naša projekcija sa trenutnim zalihama koje imamo i sa ovim tempom porasta broja zaraženih, nama govori da bi mi za deset, petnaest dana ostali bez opreme”, navodi Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla.

Inače, kontekst čini nužnim da još jednom podsjetimo na onu donaciju iz UAE koja je u BiH stigla 27.05., tada rečeno višemilionske vrijednosti, a čiji sadržaj i dan danas, 22 dana poslije stoji na aerodromskoj carini. Institucije se još dogovaraju ko je nadležan za upućivanje dokumentacije za carinjenje. Kako N1 saznaje, ovo nije jedini kapacitet zaštitne opreme koji postoji dostupan u ovom trenutku – ali nije podijeljen.

“Znači, imamo dvije verzije. Ili da tu opremu dobijemo – tamo gdje ona stoji, a znamo da je ima i da nije izvršena distribucija, ili da ja sutra pokrenem sistem javnih nabavki i da potrošim 300, 400 hiljada maraka nepotrebno. Znači izbor je vrlo jednostavan. Mislim da u ovom trenutku ako postoji medicinska i zaštitna oprema donirana, a znamo da postoji i gdje postoji, nema stvarno smisla potrošiti toliki novac, a ako budem primoran da to uradim – ja ću to uraditi”,  pojašnjava Jusufović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad