Obaveza za državljane BiH koji žele ući u Crnu Goru

Vijesti 18. jun 202016:43 > 16:55
Vlada Crne Gore

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti Crne Gore na današnjoj sjednici je donijelo odluku da građani Bosne i Hercegovine mogu ući u ovu zemlju samo ukoliko imaju negativan PCR test akreditovane laboratorije ne stariji od 48 sati. Ova mjera odnosi se i na državljane drugih zemalja koji preko BiH ulaze u Crnu Goru. Također, zatvoreni su neki granični prelazi između ove dvije zemlje.

Kako se navodi u saopćenju, mjera će se primijenjivati od danas dok Crna Gora i BiH ne budu dogovorile jasne procedure razmjene informacija o kontroli osoba koje preko BiH dolaze u Crnu Goru iz trećih država.

Također, dok traje ova mjera neće biti moguć ulazak putnika iz BiH u Crnu Goru preko graničnih prelaza Šćepan Polje – Hum, na putnom pravcu Plužine – Foča i Meteljka – Metaljka na putnom pravcu Pljevlja – Čajniče.

“Analizirajući epidemiološku situaciju na sjednici je ukazano da je većina aktivnih slučajeva koronavirusa importovana u Crnu Goru iz Srbije tako što su neodgovorni pojedinci ušli preko Bosne i Hercegovine. Nacionalno koordinaciono tijelo je donijelo odluku da Institut za javno zdravlje privremeno izuzme Bosnu i Hercegovinu sa liste država iz kojih se u Crnu Goru ulazi bez mjere institucionalne izolacije”, rekao je predsjednik NKT Milutin Simović.

Građani Crne Gore koji su se zatekli danas u Bosni i Hercegovini biće po ulasku u Crnu Goru, do ponoći, upućeni u kućnu izolaciju do testiranja na koronavirus.

“Zbog toga što u zadnja četiri dana imamo devet novih slučajeva COVID-a 19 danas je zasijedao NKT na predlog Instituta. Konstatovali smo da, kako sam rekao imamo devet novih slučajeva COVID-a 19 od čega je 8 iz importacije ili je povezano sa importacijom i jedan slučaj koji ispitujemo. Ono što se ispitivanjem pokazalo kao jasno, a to je da imamo slučajeve koji su importovani putem koji vodi preko Bosne i iz zemalja koje nisu na listi, tako da smo morali reagovati probno i donijeti neke odluke koje bi u tom smislu mogle da nam osiguraju da imamo siguran ili u najvećoj mjeri siguran ulazak iz Bosne. Tako da će danas biti donijeta odluka da svi naši građani i stranci koji dolaze iz Bosne moraju imati PCR test star 48 sati najviše urađen u akreditovanoj laboratoriji”, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Boban Moguša.

NKT Crne Gore danas je vratio i mjeru obaveznog nošenja zaštitnih maski na javnim mjestima u zatvorenom prostoru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad