Bjelica-Prutina: Ako se ne osiguraju sredstva ubrzo upitno je održavanje izbora

Vijesti 18. jun 202017:19 > 17:33
N1

Predsjednica Centralne izborne komisije Vanja Bjelica - Prutina kazala je kako pozdravljaju odluku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o usvajanju Budžeta za 2020. godine u okviru kojeg se nalaze i sredstva za održavanje lokalnih izbora u novembru iako smo, istakla je, ušli u kraj šestog mjeseca.

Istakla je kako je Centralna izborna komisija bila prinuđena da odgodori lokalne izbore za 15. novembar, a da su u toku predizborne aktivnosti koje obavljaju uprkos tome što još nemaju sredstva na računu.

Još traje rok za preuzimanje obrazaca za političke subjekte , vršimo unos i obradu prijava za birače koji glasaju van BiH, a još traje rok i za podnošenje prijava političkih stranka, nezavisnih kandidata, grupa građana i nacionalnih manjina. Unos i obrada potpisa podrške trajat će od 4. do 9. jula i važno je da imamo najmanje 20 ljudi koje je potrebno zaposliti do 1. jula kako bi ih pravovremeno obučili. Bit će potrebno obraditi oko 300.000 potpisa i to zahtjeva vrijeme, ljude i računarsku opremu”, kazala je predsjednica CIK-a za N1.

Kazala kako nisu u mogućnosti osigurati opremu i nove ljude te kako se nada da će budžet što prije proći sve procedure i novac biti operativan kako bi u rokovima realizirali potrebne aktivnosti.

Kada je riječ o procedurama javnih nabavki za lokalne izbore, Bjelica – Prutina je kazala kako je za većinu javnih nabavka izvršeno otvaranje ponuda i da se sada vrši procjena.

“Kada je u pitanju štampanje i pakovanje glasačkih lsitića, riječ je o tenderu međunarodnog karaktera i to podrazumijeva duže rokove. Svaki dan bez budžeta ugrožava vrlo ozbiljno održavanje izbora. Situacija je ozbiljna od marta. CIK je u ranijem sastavu u janauru upozoravala nadležene institucija da je potrebno osigurati sredstva za lokalne izbore zbog određenih aktivnosit koje se provode prije raspisivanja izbora – javne nabavke i zapošljavanje. Ja sam imenovana 11. marta i nastavili smo s pisanjem dopisa, urgencija, apela i tražili sastanke. Jedini konkretan odgovor je bio do Ministarstva finasija da se izbori ne mogu finansirati iz budžetske rezerve. Kontinuirano ukazujemo na to da ako se ne osiguraju sredstva u što kraćem, roku, bojim se da će biti upitno održavanje izbora i 15. novembra”, kazala je.

Istakla je kako je BiH presedan u ovom problemu te da je “nedopustivo da se CIK onemogućava u vršenju zakonskih ovlaštenja, a istovremeno ih se optužuju za odgađanje održavanja izbora”.

“To je zamjena teza i treba o tome otvoreno govoriti”, zaključila je predsjednica CIK-a.

Posjetimo, Vijeće minsitara BiH na jučerašnjoj sjednici usvojilo je Budžet za 2020. godinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad