Usvojen je budžet, ali svi su na gubitku

Vijesti 18. jun 202018:18 > 19:06
N1

Vijeće ministara usvojilo je budžet BiH za ovu godinu. Niko nije zadovoljan - poruka je nadležnog ministra. Posebno Ministarstvo odbrane, kojem je ovogodišnjim budžetom umanjeno 2 miliona maraka. No, novca će biti za lokalne izbore i to nešto više od četiri miliona maraka.

Budžet za 2020. blizu milijardu maraka. Od toga s različitih stavki za oporavak ekonomije preusmjereno – oko 42 milona. Ministar finansija Vjekoslav Bevanda kaže – svi su na gubitku. No, neki posebno. Ministar odbrane Sifet Podžić, nije podržao Budžet. Gotovo dva miliona maraka manje za ovaj resor u odnosu na prethodnu godinu.

“Ja se nadam da ćemo doći do budžeta da će on biti izglasan i da će on izgledati onako kako izgleda, razumijem i sve one koji su nezadovoljni, jer ne možete, previše je zahtjeva a vi bez promjene globalnog fiskalnog okvira ne možete uraditi ništa. Je li bilo jednoglasno? Nije. Ko je bio protiv? Jedan ministar, ali ja ga razumijem”, rekao je ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda.

Podžić nije davao izjavu novinarima. Niti obrazložio javnosti koliko će minus od dva miliona utjecati na procese približavanja NATO savezu. Ali i položaj vojnika. Oni koji su vijest o usvajanju Budžeta dočekali s radošću, su članovi Centralne izborne komisije.

“Ono što će vas sigurno najviše interesirati na stavci CIK-a uvrštena je pozicija od 4 miliona 227 hiljada za održavanje izbora ove godine”, rekao je Bevanda.

Predsjednica Centralne izborne komisije, Vanja Prutina Bjelica kaže – Zakonom su jasno propisani rokovi u kojima se vrše određene pripreme za izbore. Poput recimo štampanja glasačkih listića. Međunarodni ugovor koji zahtjeva ozbiljnu dvomjesečnu proceduru. Ali i mnoštvo drugih obaveza koje više ne mogu čekati.

“Ukoliko se sredstva za provođenje izbora ne obezbijede u što kraćem roku, ja već govorim o određenim aktivnostima koje moramo realizovati početkom jula, bojim se da će biti upitno održavanje izbora i 15. novembra”, rekla je predsjednica CIK-a Vanja Prutina Bjelica.

Prutina Bjelica ističe da Centralna izborna komisija nije imala nikakvu podršku drugih institucija. Rade, tvrdi s minimalnim brojem ljudi i opreme. Što ako se ne promijeni uskoro – također može u pitanje dovesti čitav izborni proces. Još nema najave o tome kada će Predsjedništvo BiH razmatrati Budžet.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad