Građani ogorčeni zbog smanjenog obima rada KCUS-a

Vijesti 18. jun 202018:38 > 19:09
N1

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu od danas je jedina institucija koja je zadužena za COVID pacijente u ovom Kantonu, odlučeno je na sjednici Kriznog štaba. Istodobno, mnogi pacijenti se žele zbog, kako kažu, smanjenog obima rada najveće bolničke ustanove u zemlji. Problemi u zdravstvu se gomilaju, a nadležni ministar ne odgovora na pozive novinara kako bi objasnio situaciju.

Pojedini portali prenijeli su vijest kako je sinoć na sjednici Kriznog štaba UKCS-a odlučeno da se operativni program reducira, da pacijenti iz drugih kantona moraju imati negativan test na Covid-19, ne stariji od 48 sati, kao i da se kontrole vraćaju na primarni I sekundarni nivo.

Iz UKCS danas nismo dobili potvrdu ovih informacija, niti je na zvaničnoj web stranici ovakva odluka objavljena, no da je nemali broj pacijenata zaista jutros vraćen svojim domovima bez pružanja medicinske usluge uvjerili smo se na licu mjesta. Ljubica Lovrinović iz Novog Travnika jutros je nakon višemjesečnog čekanja na OCT lijevog oka vraćena s ulazne kapije Kliničkog centra.

“Samo sam uspjela doći ovdje do ovog prvog i dalje ne može jer nemam test na koronu, a nisam znala… Sad moram sve ispočetka, moram prvo dobiti termin kod očnog da radim OCT, pa kad dobijem termin, onda test na koronu, pa ponovo sve”, kazala je Lovrinović.

Glumac Damir Kustura jutros u 8 sati i 15 minuta je pokušavao majku dovesti na ljekarsku kontrolu. Zajedno sa većinom ostalih u redu vraćen je kući tvrdi Kustura.

“Žena je došla s bolesnim djetetom iz Tarčina, tri prijevoza promjenila, čekala u redu da bi joj rekli – nazad! I koliko je takvih… Zaista to je nedopustivo, nemam ništa lično ni protiv koga, ali protiv sistema koji plaćamo uredno imam jako mnogo”, rekao je Kustura.

Uspostaviti tek komunikaciju sa odgovornima u sistemu je postalo skoro pa nemoguće. Prvi čovjek ministarstva u Kantonu već 20 dana ne odgovara na pozive novinara. Izjava za elektronske medije gotovo da i ne postoji kao forma obavještavanja, tu je tek saopćenje pristiglo nakon sjednice Kantonalnog Kriznog štaba ministarstva zdravstva.

Još jednom je konstatovano da se svi COVID pozitivni pacijenti, koji zahtijevaju hospitalni tretman, hospitaliziraju na Univerzitetsko-kliničkom centru Sarajevo. Kontrole i savjetovalište za pacijente za sekundarni nivo zdravstvene zaštite pružaju se pacijentima u Općoj bolnici „Prim. dr Abdulah Nakaš”.

Zbog informacija koju su prenijeli pojedini mediji da se dio operativnih zahvata obustavlja u UKCS-u, informaciju o trenutnom stanju zatražili smo u drugoj najvećoj bolničkoj ustanovi u Kantonu Sarajevo.

“Mi sada ćemo nastaviti hladni operativni program,svi pacijenti koji su naručeni bit će primljeni I operirani, I zakazitat ćemo nove operacije”, rekao je Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

U narednom periodu ukoliko dođe do porasta broja novozaraženenih koronavirusom Krizni štab će predložiti i produžetak radnog vremena javno-zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad