Nakon jučerašnjeg sporazuma, danas gorak okus u ustima

Vijesti 18. jun 202018:44 > 19:10
N1

Dan nakon potpisivanja, brojne reakcije na potpisani sporazum o održavanju izbora u Mostaru koji tretira usaglašeni model Izbornog zakona te izmjene Statuta Grada Mostara. Čelnici HDZ-a I SDA obvezali su se i na donošenje prijedloga Izbornog zakona Bosne i Hercegovine za šest mjeseci od početka pregovora, koji će potom uputiti u parlamentarnu proceduru. Sporazum o održavanju izbora kojim se vraća pravo stanovnicima Mostara da biraju svoju lokalnu vlast i okonča zastoj u provedbi lokalnih izbora, pozdravile su Sjedinjene Američke Države.

Nasmijana lica, potpis i apaluz. Mostar će konačno dobiti izbore. Nakon sporazuma koji je izašao u javnost, gorak okus u ustima, zašto se čekalo toliko dugo, jer ono što je potpisano, nije ništa novo u odnosu na politiku koja je Mostar i dovela tu gdje jeste.

Izborni model s druge strane koji je ponuđen i koji konačno rješava problem izbora u Mostaru, ogranci stranaka dogovorili su još prije dvije godine, tzv. model B koji jamči izbor vijećnika u Gradsko vijeće sukladno broju stanovnika u gradskim područjima, odnosno izbornim jedinicma.

Mostarski statut i ranije je imao mehanizme zaštite koji su često dovodili do blokada. Novim statutom, koji bi trebala usvojiti neki budući vijećnici u Gradskom vijeću, a na što su se obavezali SDA i HDZ, jačaju se i gradska područja, dok će za sve važnije isplate novca pored potpisa gradonačelnika biti poreban još jedan supotpis.

Zašto Mostar ne može biti uređen kao normalan grad sa gradonačelnikom kojeg biraju građani jedinstvenom garadskom upravom i jedinstvenom gradskom politikom. Odgovor je zapravo jednostavan, jer za to nema političkog povjerenja prije svega između SDA i HDZ BIH da neko neće pokušati dominiratai i preglasati i ovo se ne odnosi samo na Grad Mostar.

Kako se došlo do dogovora, HDZ je dobio garanaciju da će pregovori o izmjeni IzbornoG zakona biti završeni i zato što nikome ne odgovara da rješnje za Mostar donese Ustavni sud, a što je prema presudi Suda u Strazburu dužan učiniti, ako to zakonodavac ne uradi.

U sporazumu koji je potpisan između dvije političke partije, kako je navedeno, osiguran je legitimitet za naredne Opće izbore uz legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda. Aktivnosti na implementaciji ovog Sporazuma trebali bi završiti najkasnije za šest mjeseci od dana potpisivanja ovog Sporazuma ili prevedeno – novog Statuta za Grad Mostar vjerovatno neće biti ukoliko ne dođe do dogovora o Izbornom zakonu.

Izmjene Izbornog zakona, odnosno njegovog dijela za Mostar, gotovo sigurno biće usvojeni u Parlamentu BiH jer za to postoji većina. No što će biti sa Statutom u konačnici o tom će odlučiti građani Mostara jer oni će izabrati vijećnike u Grasko vijeće koji će o tome dati svoj konačan sud.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad