Novalić: Entitetska ekonomija nije ni blizu "potopljena" koliko se očekivalo

Vijesti 18. jun 202018:56 > 20:27
N1

Danas je odlukom Vlade Federacije BiH uspostavljen Grancijski fond. Početni kapital je osigurao ovaj entitet, u iznosu od 100 miliona maraka. Vladajući se nadaju kako će komercijalne banke osigurati još milijardu maraka kredita za privrednike. Preduzetnici odgovaraju - ne trebaju nam krediti, jer se ne ponašamo neodgovorno kao javni sektor.

Taman na vrijeme – odgovara premijer Fadil Novalić, na pitanje kasni li Vlada sa uspostavnom Garancijskog fonda?

“Garantni fond dolazi u vrijeme kada se ekonomija počela dizati, i on nam je baš sad potreban”, poručuje Novalić.

Privrednici će na početku moći računati na 100 miliona maraka Garancijskog fonda, s potencijalom do 500 miliona, uvjerava premijer…

“Privrednim subjektima će omogućiti financiranje tekuće likvidnosti, nabavku neophodnih obrtnih sredstava, dovršavanje započetih investicija, kao i pokretanje investicija manjih obima”.

Sve bi to trebalo ohrabriti komercijalne banke da kreditiraju privredu sa milijardu maraka. No, oni koji žive u realnom sektoru poručuju kako se oni nemaju namjeru zadužiti do grla, kao što to čini javni sektor.

“Firme iz realnog sektora neće tek tako potezati za nekim dodatnim zaduženjima, da bi isplatili plaće i doprinose. Mi se nećemo ponašati kao javni sektor. Nije dovoljno samo ponuditi sredstva po povoljnim kamatnih sredstvima. Mislim da treba očekivati neka grant sredstva”, kaže Suad Ećo, privrednik.

Više detalja ima Boris Brezo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad