U Foči obilježen Međunarodni dan protiv seksualnog nasilja nad ženama u ratu

Vijesti 19. jun 202014:55 > 14:59
Fena

U organizaciji Udruženja žrtava rata "Foča 92-95“, danas je u ovom gradu obilježen Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja nad ženama u ratu.

Upravo je grad na Drini i Ćehotini tokom rata u BiH postao sinonim za masovna, sistematska silovanja žena i djevojčica.

Cvijeće je danas položeno ispred zloglasne sportske sale Partizan gdje je odata počast žrtvama, a sistemski i planski zločin silovanja i zlostavljanja žena vršen je i u logorima Karamanova kuća, zgradi Lepa Brena, objektu Buk Bijela, Srednjoškolskom centru te na drugim lokacijama u ovom gradu, u kojem je u odnosu na ukupan broj stanovnika, procentualno stradalo najviše žena.

Noseći transparente učesnici mirne šetnje skrenuli su pažnju na važnost borbe protiv seksualnog zlostavljanja bilo gdje u svijetu.

Predsjednica Udruženja žrtava rata “Foča 92 – 95“ Halida Konjo Uzunović naglasila je da je teško utvrditi tačan broj silovanih žena.

“Nažalost tačan broj mislim da nikada nećemo moći saznati, a silovano ih je na stotine. Najmlađa je bila djevojčica od 11 godina, najstarija do 70 godina. Pokušavale su baš u jednoj od ovih zgrada da se bace kroz prozor i izvrše samoubistvo, bilo je svih mogućih primjera, nezamislivih za jedan normalan ljudski um”, kazala je Konjo-Uzunović.

Ocijenila je da mnoge žene nikada o tome neće progovoriti.

“Mnoge su skoro 30 godina nosile tu silnu bol, stigmu i tamu sa sobom i progovorile su možda baš kada su uvidjele da iz njih mora izaći tuga, da se treba pričati i da se ne trebaju bojati reći i ne osjećati se manje vrijednim. Našim ženama čestitim Bosankama, muslimankama koje su patrijarhalno odgojene zaista je teško pričati o tome. I danas iz Foče poručujemo – nemojmo zaboraviti, sjetimo se boli i patnje svih žena Foče i BiH, ali i svih drugih koje su žrtve u sukobu”,  kazala je ona.

Naglasila je da nema mira i budućnosti za počinice, a posebno za žrtve, sve dok se ne obilježe sva mjesta zločina te dok se ne prizna zločin i ne procesuiraju ratni zločinci.

U odnosu na prošlu godinu, kako je rekla, ništa se nije promjenilo.

“Tražili smo da se murali uklone ali oni stoje i sve naše molbe i zahtjeve koje upućujemo za obilježavanje mjesta zločina završe negdje ad-akta. Realizacije nema i to je ono što nas boli”, poručila je. 

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović ovom prilikom odala je počast svim ubijenim i nestalim ženama, žrtvama seksualne torture, uz poruku da se mora svjedočiti da su se ovdje desili zločini.

“Mural koji je postavljen prošle godine je loša poruka za sve preživjele, ali mi se ne smijemo obazirati na to, moramo biti svjesni okruženja u kojem živimo, moramo ići naprijed, govoriti istinu. Ovdje su žene ubijene, silovane, nestale, žene su zlostavljane u ovoj zgradi i mnogim napuštenim kućama i stanovima. Jednako kako su stavili mural tražit ćemo da ga skinu i tražiti da se postavi spomen ploča na hali Partizan”,  poručila je Mahmutbegović.

Da je bez priznanja patnje žrtava i osude počinilaca nemoguće graditi budućnost, ocijenile su i predstvnice udurženja “Žene u crnom“ iz Beograda koje su i ove godine stigle u Foču.

“S naše strane, nastavićemo svaku vlast u Srbiji da uznemiravamo pitanjem odgovornosti za zlodjela u prošlosti, a što se tiče Foče i cijele BiH, tu je odgovornost najveća, protivit ćemo se poricanju i umanjivanju zločina. Nastavit ćemo zajedno sa ovog mjesta sa vama tražiti pravdu i za sve žene žrtve ratnog zločina silovanja u svijetu”, poručila je predsjednica udruženja Staša Zajević.

Ocijenila je da mural Draže Mihailovića postavljen na zgradi u Foči, potvrđuje da nije prekinuta nit sa ideologijom uz koju su zločini počinjeni.

“Mi bismo željeli da sjećanje u Foči postane dio kolektivne memorije svih stanovnika u Foči i ne samo da ćemo zahtijevati postavljanje spomen ploče na sportskom centru Partizan, nego i druge memorijale”, dodala je Zajević.

Presudom fočanskoj trojci iz 2001. godine u predmetu protiv Zorana Vukovića, Radomira Kovača i Dragomira Kunarca, Haški tribunal je po prvi put u istoriji međunarodnog prava seksualno ropstvo i silovanje u ratu okarakterisao kao zločin protiv čovječnosti.

Prema podacima Istraživačko-dokumentacionog centra, u Foči je ubijeno 2.752 građana. Skoro trećina tog broja bile su žene.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad