MVP BiH: Pažljivo razmatramo mjere koje donose druge zemlje

Vijesti 19. jun 202016:48 > 16:49
MVPBiH

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine pažljivo razmatra mjere koje donose druge zemlje, te u skladu s tim, u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti, predlaže Vijeću ministara BiH donošenje odgovarajućih odluka, kazali su iz MVP-a BiH za N1.

Iz ovog Ministarstva napomenuto je da u skladu sa članom 5. Okvirnog zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih ili drugih nesreća u Bosni i Hercegovoni, a u vezi sa Odlukom VM-a BiH o proglašenju stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriju Bosne i Hercegovine, u nadležnosti Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje pri Ministarstvu sigurnosti BiH, ostvarivanje međunarodne saradnje u zaštiti i spašavanju kao i razmjena informacija s nadležnim organima drugih država i međunarodnih organizacija o zaštiti i spašavanju.

“Restrikcije iz Republike Slovenije rezultat su trenutne epidemiološke slike u BiH, kao i činjenice da je Institut Robert Koch, a na osnovu čijih preporuka se donose sve odluke o epidemiološkim mjerama i restrikcijama u pogledu ulaska stranih osoba u SR Njemačku, Bosnu i Hercegovinu uvrstio na spisak rizičnih zemalja”, istakli su iz Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Po pitanju N1 u vezi sa prognozama budućih restrikcija (primjerice Hrvatske) iz Ministarstva nisu mogli dati komentar, “jer za sada Hrvatska nije uvela niti zvanično najavljuje restrikcije ulaska iz BiH”.

Podsjećamo, građani Bosne i Hercegovine od jučer za ulazak u Sloveniju i Crnu Goru morat će pokazati negativan PCR test na korona virus.

Naime, kada je u pitanju Crna Gora bh. državljani moći će ući u tu zemlju samo uz obavezni PCR test na COVID-19 akreditovane labaratorije iz Bosne i Hercegovine ne stariji od 48 sati.

Također, Vlada Slovenije je jučer zaoštrila uslove za ulazak putnika iz BiH, Srbije i s Kosova, pa oni neće moći da uđu u Sloveniju bez obaveznog 14-dnevnog karantina ili negativnog testa na COVID-19, rađenog u državama EU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad