VSTV odbilo saradnju s komisijom Parlamenta BiH, kritikovala ih Ambasada SAD-a

Vijesti 19. jun 202019:12 > 19:48
N1

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine oglasilo se saopćenjem u kojem poručuje Privremenoj istražnoj komisiji Predstavničkog doma Parlamenta BiH da izlazi iz okvira nadležnosti jer parlamentarni nadzor nad radom pravosuđa nije predviđen i dopupten propisima u našoj zemlji.

Iz VSTV-a podsjetili su na zaključke koje su donijeli na sjednici održanoj 18. jula prošle godine, a u kojem se između ostalog navodi da zaključak Predstavničkog doma PSBiH kojim traži od svih članova VSTV-a BiH da podnesu ostavke ni na koji način ne obavezuje članove VSTV-a BiH.

“Zaključak Predstavničkog doma PSBiH kojim se osniva istražna komisija tog doma za istraživanje stanja u pravosuđu, a posebno VSTV-a BiH, suštinski predstavlja parlamentarni nadzor nad radom pravosuđa koji, kao takav, nije predviđen i dopušten pozitivnim propisima u BiH. Na ovaj način Predstavnički dom izlazi izvan nadležnosti PSBiH, te predstavlja grubo miješanje i nedopušten pritisak zakonodavne vlasti na rad pravosuđa, te kao takav narušava demokratski ustavni sistem trodiobne podjele vlasti”, navode iz VSTV-a.

Poručeno je kako članovi VSTV-a BiH, te sudije i tužioci u BiH ni na koji način neće učestvovati u radu ove istražne komisije Predstavničkog doma PSBiH.

“VSTV BiH poziva Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da sva pitanja u vezi pravosuđa razmatra kroz partnerski odnos sa VSTV-om BiH na bazi poštovanja demokratskog principa podjele vlasti”, naveli su iz ove institucije.

Na ovo je reagovala i Ambasada SAD-a u BiH koja se oglasila na Twitteru.

“VSTV bi trebao imati na umu da su kontrole i ravnoteže temelj slobodnog, demokratskog društva. Upućivanje službenika pravosudnog sektora da ne sarađuju sa zakonodavnom komisijom djeluje protiv pravosudne odgovornosti, tako i nezavisnosti”, navode iz Ambasade SAD-a u Sarajevu.

VEZANE VIJESTI

Privremena istražna komisija Predstavničkog doma PSBiH je na posljednjoj sjednici zatražila od VSTV-a zatražila odgovore na nekoliko pitanja. No, nakon ovog stava VSTV-a na čijem čelu je Milan Tegletija, upitno je da li će tražene odgovore dobiti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad