Čerkez: Manjina je ugrozila većinu

Vijesti 20. jun 202008:40 > 08:44
N1

Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog Ministarstva zdravstva, rekao je za N1 da je rast broja zaraženih nakon ublažavanja mjera bio očekivan naglasivši važnost nošenja zaštitnih maski.

On je naglasio da je jedino što preostaje u uvjetima rasta broja pozitivnih slučajeva – pojačan angažman inspekcija i službi koje kontrolišu poštivanje mjera.

”Očigledno većina, možda ne većina, ali manjina koja ugrožava većinu, nije svjesna i ne pridržava se mjera koje su preporučene. Jedino što preostaje je angažman inspekcija i službi koje bi to morale da kontrolišu. Pozvao bih ugostitelje i ljude iz privrede da poštuju sve mjere i da oni djeluju na svoje kolege. Nemamo namjeru zatvaratii se u sistem koji je bio, ali će se sami zatvoriti. Neki su zatvoreni. Zato što u tim institucijama imamo problem s korona virusom”, ispričao je Čerkez.

Potom je dodao da je rast broja zaraženih bio očekivan.

”Činjenica je da mi jesmo očekivali jer kad popustite mjere, u svim zemljama imamo taj porast i to nije blag porast. U mnogim zemljama to raste. Neću govoriti o drugom valu je nismo iz prvog izašli, ali imamo virus tu, imamo porast. Pozvao bih posebno starije osobe da sami sebi kroje mjere i da izlaze što manje. Da izlaze s maskama i da imaju što manje kontakta i kad imaju kontakt, da bude na distanci. Molio bih i mlađe da se odgovornije ponašaju”, dodao je.

O nošenju maske…

”Ja bih preporučio svakome da nosi masku cijelo vrijeme, da drži distancu i održava higijenu, pere ruke”, rekao je gost N1.

Posljednjih dana, podsjećamo, evidentiran je veliki rast broja osoba zaraženih korona virusom u Bosni i Hercegovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad