SNSD: Bosić i Tadić su klovnovi Izetbegovića

Vijesti 27. maj 201518:04 > 19:11
N1

U Republici Srpskoj se nastavljaju politička previranja. Opozicija tvrdi kako više nema stabilne većine u entitetskoj skupštini. Predsjednik SNSD-a Milora Dodik tvrdi kako vladajući nemaju nikakvog razloga za zabrinutost.

Četrdesetdva poslanika su većina, koja održava Vladu RS-a, nakon istupanja dva poslanika Napredne Srpske iz skupštinske većine.

“Mi nismo većina, tražimo da se istraži afera Papak, razgovaramo s opozicijom”, kaže Adam Šukalo, predsjednik Napredne Srpske.

Osipa se vladajuća većina, ali i opoziciona manjina, nakon istupanja Nenada Stevandića iz SDS-a. Ova stranka ipak najavljuje da će poraženi u trci za predsjednika SDS-a Mićo Mićić okupiti novu većinu, te biti novi premijer.

SDS podršku u dolasku na vlast ima i u visokim diplomatskim krugovima u zemlji.

Opozicija u ovom trenutku ima javnu podršku 40 poslanika. Nakon istupa Stevandića, tri glasa iz suprotnog tabora, traže se za novu Vladu. U stabilnost stare, ipak, predsjednik RS-a Milorad Dodika ne sumnja.

Iz njegove stranke stižu optužbe na račun Mladen Bosić i Ognjena Tadića, predsjednika i potpredsjednika SDS-a, za koje tvrde da su klovnovi Bakira Izetbegovića te da je Savez za promjene, ustvari, “savez za fotelje”.

Milorad Dodik još uvijek ima političku podršku ruskih diplomata, a na vlast ga je dovela podrška američkih, smatraju analitičari.

“On je imao podršku američke diplomatije, lobiranja”, tvrdi analitičar Aleksandar Trifunović.

Opširnije u prilogu Snežane Mitrović.