Građani šute o nesigurnim proizvodima na bh. tržištu

N1

U 367 inspekcijskih kontrola Agencije za nadzor nad tržištem, 68 posto proizvoda nije ispunjavalo sigurnosne propise. Najviše nesigurnih proizvoda je iz Kine. Kontrolisano je i 115 dječijih igrališta širom zemlje od čega 103 nisu sigurna za djecu. Građani i potrošači šute.

Elektronička, informatička, telekomunikacijska oprema, kozmetika, odjeća su proizvodi koji se slobodno prodaju u BiH, a kvalitet im je daleko ispod evropskog standarda.

U prošloj godini 57 hiljada proizvoda nije ispunjavalo sigurnosne zahtjeve, no 50.000 je vraćeno na tržište nakon usklađivanja s propisima. Među nesigurnim proizvodima najviše je proizvoda za djecu, čak 36 posto.

Lutka u kojoj je pronađen ftaval-hemijska supstanca koja može dugoročno utjecati na reproduktivno zdravlje dječaka i djevojčica. Iz agencije apeluju, prije nego kupite takvu igračku koja dolazi porijeklom iz Kine provjerite mekoću i ukoliko je ona pojačana to može ukazivati da se upravo ova supstanca krije u takvim lutkama.

Proizvodi poput ovih, na našem tržištu završavaju jer Agencija nema dovoljno sredstava za detaljnu kontrolu. Kontrole su uglavnom administrativne, vizuelne, rjeđe laboratorijske prirode. Na evropskom tržištu se ne smiju naći igračke koje nemaju oznaku CE.

Kod nas ta regulativa nije uređena kada su u pitanju igračke. Ne možemo reći da imamo jedinstven propis u BiH, jer se koristi jedan stari propis iz bivše Jugoslavije, pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti predmeta opće upotrebe“, istakao je šef odsjeka, Mićo Drljo.

Ni kazne za proizvođače nisu adekvatne. Skoro da se nikada ne provode prekršajne mjere.

Od tih mjera naloži se povlačenje, povrat potrošaču i na kraju uništavanje ovih opasnih proizvoda“, rekao je Drljo.

Ni građani nisu dovoljno obaviješteni o svojim pravima. Tokom prošle godine na neispravne proizvode požalilo se samo šest kupaca. Iz Agencije upozoravaju na posljedice. Od onih koje dugoročno ugrožavaju zdravlje do rizika od povrede, strujnog udara, gušenja i promjena na koži.