Velikih promjena na političkoj sceni Srbije ne bi trebalo biti

Vijesti 21. jun 202018:55 > 19:05
N1

Brojni analitičari danima prognoziraju uvjerljivu pobjedu Vučićeve napredne stranke. Velikih promjena na političkoj sceni Srbije ne bi trebalo biti. Što će to značiti u odnosu na BiH? Odnosi Beograda i Sarajeva, gotovo zaleđeni, dok je Milorad Dodik redovan gost zvaničnog Beograda. Danas je nakon glasanja najavio još specijalnije veze sa susjednom Srbijom.

Milorad Dodik član Predsjedništva BiH danas je glasao u Banja Luci na parlamentarnim izborima za susjednu Srbiju. Veliki interes na biračkim mjestima kako kaže povrđuje i opravdava zahtjev koji je uputio srbijanskim vlastima da po automatizmu Srbi iz RS dobiju i statuas državljana Srbije za koju se nada da će dobiti dobru i stabilnu vlast.

VEZANE VIJESTI

“RS i Srbija imaju pravo na specijalne veze i mislim da one trebaju biti još specijalnije. Mnoga pitanja su nam ostala da uh riješimo Ono za što ćemo se zalagati, isti je obrazovni nastavni planovi i programi. Ista nacionalna historija i jezik i na tim vrijednostima smo okupljeni. Godine nacionalnih okupljanja”, rekao je Dodik. 

Komentirajući otvorena pitanja između dvije države BiH i Srbije, Dodik odgovara kako se radi o pitanjima između Bošnjaka i zvaničnog Beograda, ali i da su se stvari na geostrateškom planu promijenile i da će mnogo toga ovisiti od rješenja pitanja Kosova.

Od demorkacije granica, do procesuiranja ratnih zločina, brojna su zvanično otvorena pitanja između dvije zemlje. Aleksandar Popov smatra kako su tome doprinjeli zaleđeni odnosi na relaciji Beograd – Sarajevo.

“Dok javno zagovara teritorijalni integritet, ponekad se u njegovom govoru čuje i suverenitet Bosne i Hercegovine, Aleksandar Vučić nikada nije javno osudio secesionističku politiku iz Republike Srpske, iako je Milorad Dodik gotovo svakodnevno u Srbiji. Srbijanski dužnosci posjete BiH kroz samite i konferencije, no zvaničnih posjeta državi nije bilo“, rekao je Popov.

Opširnije u video prilogu Tine Jelin Dizdar. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad