U Bosni i Hercegovini danas čak 93 novozaražene osobe koronavirusom

Vijesti 22. jun 202012:10 > 12:12
Federalno ministarstvo zdravstva

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h), u Federaciji BiH testirana su 543 uzorka, od kojih su 33 pozitivna na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom (17), Unsko-Sanskom (1) i Kantonu Sarajevo (15).

U Federaciji BiH do sada je testirano 48.328 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1.594 osobe. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 996 pacijenta, dok su trenutno aktivna 552 slučaja pozitivna na COVID-19.

Zabilježeno je ukupno 46 smrtnih slučajeva.

VEZANE VIJESTI

“Epidemiološke službe su 24 sata na terenu gdje se prekidanjem lanaca prijenosa otkrivanjem, testiranjem, izolacijom i liječenjem slučajeva i izolacijom kontakata, te monitoriranjem žarišta cirkuliranja bolesti kroz pojačan nadzor prati prijenos. Zavodi za javno zdravstvo i službe za epidemiologiju poduzimaju ogromne napore kako bi odgovorili na pandemiju COVID-19 u Federaciji BiH, a suradnja stanovništva sa epidemiološkim službama koje provode istrage, kao i daljnje striktno pridržavanje preporučenih individualnih mjera zaštite također su od ključne važnosti”, kažu iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva potcrtavajući neophodnost pridržavanja mjera lične/osobne zaštite:

“Držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, izbjegavanje većih okupljanja, nošenje maske u zatvorenom javnom prostoru te na otvorenom javnom prostoru ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora kako bi se spriječilo širenje infekcije i izbjegao porast broja oboljelih”.

Na snazi je Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je obvezujuća za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe, a tekst Naredbe možete naći OVDJE. Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći NA OVOM LINKU.

Podsjetimo, od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske i Univerzitetskoj bolnici u Foči izvršeno je testiranje 376 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 60 osoba u Republici Srpskoj, saopćeno je danas iz Instituta za javno zdravstvo RS.

U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljen je jedan smrtni slučaj kod kojeg je potvrđeno prisustvo novog virusa korona. Radi se o ženi starije životne dobi sa više udruženih oboljenja iz Teslića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad