"Naši bratski odnosi na samom vrhuncu, kako i zaslužuju dvije srpske zemlje"

Vijesti 22. jun 202017:31 > 19:07
TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

U razgovoru za Dnevni Avaz predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je kako podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovini i da to stvarno misli. Većina anlitičara smatra kako se odnosi dvije zemlje neće bitnije promijeniti. Na nivou Sarajeva i Beograda gotovo zaleđeni, dok je Milorad Dodik redovan gost zvaničnog Beograda.

Političkih reakcija na pobjedu Vučićeve napredne stranke u BiH danas nije bilo, osim onih koje su mediji isprovocirali. Pa je tako Dragan Čović, lider HDZ-a i predsjedavajući Doma naroda državnog Parlamenta kazao kako ne očekuje da će se odnosi između dvije zemlje značajnije promjeniti jer se radi o politici kontinuiteta.

Očekivano Miloarad Dodik, čija je stranka SNSD bila svojevrsni partner u animiranju glasača iz BiH, uputio je otvorenu čestitku. “Do sada nezabilježena podrška naroda Srbije dokazuje da građani podržavaju politike koje vodite posljednjih godina”, navodi Dodik i dodaje kako povezanost Republike Srpske i Srbije nikada nije dolazila u pitanje, ali i da su sada “naši bratski odnosi na samom vrhuncu, kako i zaslužuju dvije srpske zemlje”.

Da će specijalne veze između bh. entiteta i Srbije u budućnosti biti još specijalnije – najavio je prilikom glasanja u Banjaluci.

Od demarkacije granica, do procesuiranja ratnih zločina, brojna su zvanično otvorena pitanjja između dvije zemlje. Dok javno zagovara teritorijalni integritet, ponekad se u njegovo govoru čuje i suverenitet Bosne i Hercegovine, Aleksandar Vučić nikada nije javno osudio secesionističku politiku iz Republike Srpske, a odnosi na nivou dvije zemlje godinama stagniraju

Zaleđeni odnosi između Beograda i Sarajeva moraju se mijenjati, tvrdi profesor Šaćir Filandra, i unatoč svemu bošnjačka politika mora učiniti prvi korak.

I nakon posljednjeg sastanka u Beogradu Milorad Dodik je kazao kako RS sebe vidi u nacionalnoj i drugoj integraciji sa Srbijom u budućnosti, na što je srbijanski predsjednik još jednom odgovorio da “podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i Republike Srpske u okviru Bosne i Hercegovine”. Dodao je i da je Bosna i Hercegovina jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera te da postoji želja da se saradnja dalje unaprijedi i uspostavi potpuna komunikaciona mreža.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad