‘’Dodik, Čović i Izetbegović su za BiH veća šteta od korone’’

Vijesti 22. jun 202019:37 > 19:40
N1

Milovan Jovanović, novinar i politički komentator, kazao je za N1 da su tri vodeća politička lidera u Bosni i Hercegovini za ovu zemlju nanijeli više štete nego korona virus za čitav Balkan.

Kako je Jovanović istakao, upravo su ova tri političara glavni krivci za činjenicu da je ‘’Bosna i Hercegovina spaljena zemlja’’.

Govoreći o ekonomskim i političkim posljedicama pandemija korona virusa, naš sagovornik naglasio je da će u regionu najmanje posljedice istrpjeti Srbija dok se značajan pad, kako je ocijenio, očekuje u Bosni i Hercegovini i ostalim zemljama Zapadnog Balkana.

“Države u regionu Zapadnog Balkana koje imaju veliku udeo turizma u BDP će ove godine zabeležiti najveći pad ekonomije – u prvom redu Hrvatska i Crna Gora (oko 9%). Sa druge strane, očekuje se da će Srbija, zbog stabilnih ekonomskih pokazatelja i uspešnih antikriznih mera, ostvariti najmanji pad u regionu, ali i u Evropi – prema prognozama MMF-a i Svetske banke oko 3%. Što se tiče BiH, prognozira se pad BDP od 5%, a kriza će dodatno pogoršati već postojeće strukturalne probleme ekonomije – visok fiskalni i spoljno trgovinski deficit, kao i nezaposlenost. Treba napomenuti da će na razmere ekonomske krize u regionu u velikoj meri uticati i ekonomska situacija u zemljama EU koje su najvažniji ekonomski partneri, pre svega u Nemačkoj i Italiji. Želim istaći da se BIH i pre pandemije suočavala sa brojnim problemima kao što su nezaposlenost, korupcija, kriminal, siromaštvo, beda, masovni odlazak ljudi i besperspektivnost. BIH je nažalost spaljena zemlja. a za to su krivci Dodik, Izetbegović i Čović. Njih trojica su naneli više štete građanima BIH nego korona virus celom Balkanu’’, ispričao je Jovanović.

Posljedice

Potom je dodao da se kriza koja slijedi po mnogo čemu ne može mjeriti s velikom krizom iz 2008. godine jer su, kako je primijetio, uzroci različiti.

“Svetska ekonomija se prema svim procenama trenutno nalazi u najvećoj krizi nakon Drugog svetskog rata. Ona je po svojim razmerama već uveliko prevazišla svetsku finansijsku krizu iz 2008. godine. Međjutim, za razliku od finansijske krize koja je uzrokovana strukturalnim ekonomskim problemima, usled sloma tržišta hipotekarnih kredita, aktuelna kriza je izazvana višom silom – pandemijom virusa Covid 19. Upravo iz tog razloga, i tempo oporavka globalne ekonomije će pre svega zavisiti od uspešnosti borbe protiv virusa. Prema procenama MMF-a i Svetske banke, obuzdavanje virusa u drugoj polovini ove godine bi stvorilo uslove za ekonomski rast već u 2021. godini. Činjenica je da su određene grane ekonomije kao što su turizam, ugostiteljstvo ili transport više pogođene pandemijom od drugih, te će verovatno trpeti i dugoročnije posledice. Sledstveno tome, države koje u velikoj meri zavise od ovih oblasti će se suočiti sa težim posledicama krize”, rekao je ovaj analitičar za N1 i nastavio:

“Svetska trgovina je u tolikoj meri globalizovana i međuzavisna da je teško proceniti da li će neke države profitirati od krize. Čak i države koje nisu drastično pogođene pandemijom imaju probleme zbog prekida lanaca snabdevanja. Praktično ne postoji ekonomija kojoj se predviđa da će ovu godinu završiti u plusu, tako da će biti moguće identifikovati samo manje ili veće gubitnike”.

On je poručio su velike sile slabo odgovorile uvjetima krize ističući tu u prvom redu Sjedinjene Američke Države i Evropsku uniju.

Sukobi svjetskih igrača

“SAD i EU su potpuno nespremno dočekale udar virusa, a ono što je posebno zanimljivo jeste to da je izostao zajednički odgovor za kataklizmu, s pitanjem kako su zatajile obaveštajne službe SAD i EU. Odluka da se Kina ne izoluje od ostatka sveta, dok se ne izbori sa epidemijom za koju je isključivo odgovorna, samo je Ameriku do sada koštala više ljudskih žrtava nego u Vijetnamskom ratu. Naglašavam da je za ovu kataklizmu isključivo odgovorna Kina i njena Komunistička partija koja je na osnovu brojnih dokaza prikrivala činjenice, hapsila lekare, ućutkivala svedoke i uticala na WHO. Tenzije između Sjedinjenih Američkih Država i Kine, koje su počele 2016. dodatno su se rasplamsale usled epidemije što je dovelo do najniže tačke u odnosima SAD i Kine. Ovaj sukob se raširio na sve segmente odnosa, produbljujući i glavne tačke sporenja, uključujući pitanje Tajvana, 5G mreže, kao i povećane tenzije u Južnokineskom moru”, rekao je Jovanović.

Komentarišući dešavanja koja su prethodila pandemiji, naglasio je značaj projekta ‘’Pojas i put’’ na bezbjedosnu prijetnju svijetu.

“Mnogo pre izbijanja epidemije, postalo je jasno da kineski projekat ,,Pojas i put,, predstavlja najveću bezbednosnu prijetnju za EU i njen demokratski poredak. Korupcijom zvaničnika i celih vlada, narušavanjem tržišta dampinškim cijenama, kršenjem pravila ravnopravne poštene trgovine, netransparentnim pogodbama i špijunažom, kineske kompanije su kroz ovaj projekat preuzele kontrolu nad prirodnim resursima, infrastrukturom i komunikacijama. Prioritetne teme na predsedničkim izborima u SAD biće zdravstveni i ekonomski odgovor na epidemiju. Predsednik Tramp će za sve svoje greške u reagovanju optuživati Kinu, koju on i njegove pristalice još od prošlih izbora vide kao najveću pretnju za SAD. Isto tako će i predsednički kandidat demokrata Joe Biden i njegov tim krivca za najveću katastrofu koja je zadesila SAD u poslednjih 70 godina tražiti u Kini. Posledice budućih odnosa Kine sa SAD biće složenije od posledica zastoja svetske ekonomije tokom pandemije. Da li će Kini biti sve oprošteno, hoće li se i dalje tolerisati kineski totalitarizam i maligni uticaji u susedstvu i Evropi, da li će gnev i bes američke javnosti biti iskaljen na nekom drugom, preti li Hong Kongu opasnost da bude kolateralna šteta globalnih kompromisa, komplikovana su pitanja na koje će odgovori uslediti verovatno tek nakon predsedničkih izbora u SAD”, poentirao je on na kraju razgovoru za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad