Delegacija EU o migrantskoj krizi u BiH: Rješavati na nivou cijele zemlje

Vijesti 22. jun 202020:39 > 20:41
N1

Od početka 2018. godine Evropska unija je osigurala gotovo 60 miliona eura pomoći za Bosnu i Hercegovinu direktno ili kroz provedbene partnere, kako bi se odgovorilo na hitne potrebe izbjeglica, azilanata i migranata, te pomoglo da zemlja ojača kapacitete za upravljanje migracijama, saopšteno je za N1 iz pres odjela Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini.

Istaknuto je kako “sve vlasti u zemlji trebaju podijeliti odgovornosti” te raditi na dugoročnom rješavanju ovog pitanja i to na nivou cijele zemlje.

Na zahtjev Bosne i Hercegovine, EU je imenovala stručnjaka koji radi sa Ministarstvom sigurnosti BiH na pripremanju strategije za cijelu zemlju o migracijama, kazali su za N1.

“Evropska unija očekuje od svih vlasti u BiH da poduzmu neophodne mjere kako bi se osiguralo poštivanje humanitarnih i sigurnosnih prava migranata”, zaključeno je u saopštenju iz pres odjela Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad