Tri korisnika Gerontološkog centra Sarajevo pozitivna na korona virus

Vijesti 22. jun 202021:02 > 21:09
N1

Nakon što je izvršeno testiranje uposlenika Gerontološkog centra Sarajevo i evidentiran jedan pozitivan slučaj među uposlenicima, izvršeno je i testiranje korisnika ovog centra. Rezultati su pokazali da su tri korisnika pozitivna na korona virus, potvrdila je za N1 Melisa Alibašić-Hadžić, direktorica Gerontolokog centra.

Ono što je interesantno jeste da je uposlenica retestirana i njen nalaz je ovog puta negativan.

“Dobili smo nalaze koji pokazuju da su tri korisnika pozitivna, nakon čega je obavješten epidemiolog, koji je rekao da postupamo po uputama Zavoda za javno zdravstvo. Mi smo zvali dom zdravlja, Covid ambulantu i dobili uputnice da se zaraženi korisnici izmjeste u bolnicu. Nakon toga smo nazvali hitnu, prvo su odbijali da dođu. Ipak su došli i sad pregledaju korisnike da vide da li da ih izmjeste u bolnicu ili ostave u samoizolaciji”, pojasnila je Alibašić-Hadžić.

Svi pozitivni slučajevi su asimptomatski. Inače, po uputama Zavoda za javno zdravstvo korisnici kod kojih je utvrđena zaraza Covid-19 (neovisno o težini kliničke slike) liječe se u odgovarajućoj bolničkoj ustanovi radi sprječavanja širenja zaraze novim korona virusom unutar ustanove pri čemu se poziva hitna medicinska medicinska služba te se osoba upućuje na bolničko liječenje. U samoizolaciji su korisnici koji ne pokazuju simptome zaraze.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad