Načelnik Općine Kladanj za N1: Oko stotinu stambenih objekata je poplavljeno

Vijesti 23. jun 202012:40 > 13:50
MUP TK

Načelnik Općine Kladanj Jusuf Čavkunović kazao je za N1 kako na području te općine poplavljeno oko stotinu stambenih i tridesetak pomoćnih objekata, a da je uništen veliki broj plastenika i poljoprivrednih zasada. Od jutros je blokiran i magistralni put Kladanj - Tuzla zbog velikog odrona.

“Voda se od jutros polako povlači u korito. Ekipe Civilne zaštite i mjesnih zajednica su na terenu i s građanima pokušavaju sanirati šta se može. Jako puno šteta imamo na putnim komunikacijama, lokalnim cestama i mostovima. Imali smo i potpuni prekid prema dvije mjesne zajednice, a jučer je bio prekid magistralnih cesta prema Đurđeviku i Stuparima. Kada je riječ o klizištu na putu Kladanj – Tuzla, ekipe Cesta FBiH su na terenu i očekuje se da će to biti rašćišćeno za 3-4 sata”, rekao je Čavkunović za N1.

VEZANE VIJESTI

Istakao je kako do sada nije bio ugrožen nijedan ljudski život i niti uništenih objekata, a da će procjenu štete raditi komisija kada se smiri situacija.

“Bilo bi korektno da kantonalni i federalni organi priskoče u pomoć u saniranju šteta. Do sada smo se borili uz pomoć raspoloživih kapaciteta na području općine i sva mehanizacija je na terenu”, rekao je Čavkunović.

Na pitanje da li su neodgovorni građani doprinijeli razmjerama šteta, kazao je da jesu, ali da je njih u manjem broju te naglasio kako je najveći problem taj što u Kladnju postoji jako puno vodotoka i infrastrukture. Podsjetio je kako se ovakve stvari dešavaju svaki put kada su obilne padavine, ali da su od 2014. do danas uspjeli realizovati nekoliko projekata kojim su spriječili razmjer šteta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad